Seminarul Hayek miercuri 12 decembrie 2018

Postat în Anunțuri studenți licență

Radu Nechita vă invită la Seminarul Hayek miercuri 12 decembrie 2018. Tema săptămânii este: Armonizare sau concurență fiscală?

Controversele cu privire la fiscalitate s-au concretizat de-a lungul timpului în tratate de economie, în manifeste politice dar și în răscoale sau războaie de independență. Impozitele sunt considerate fie un privilegiu cetățenesc, fie o formă particulară de tâlhărie, dar, potrivit lui Benjamin Franklin, ele sunt la fel de inevitabile ca și moartea.

Una dintre aceste controverse privește gradul de autonomie pe care ar trebui să-l aibă statele (provinciile, autoritățile supra-statale) în stabilirea ratelor și bazei de impozitare. Există două categorii de soluții: o cooperare între state sau o concurență între acestea.

Care sunt argumentele aduse de partizanii fiecărei abordări? Care sunt categoriile de interese implicate? Care este poziția Uniunii Europene? Dar a statelor membre? Ce strategii au alte țări relevante precum SUA sau Elveția? Dar „paradisurile fiscale”? Ce agendă are OCDE? Și nu în ultimul rând, care ar fi abordarea preferabilă pentru contribuabili? La câteva săptămâni de la asigurarea președenției Consiliului UE, care este și care ar trebui să fie poziția României în această controversă?
Întâlnirile noastre au loc săptămânal, în fiecare miercuri de la orele 18, în sala Eugen Lovinescu de pe Str. Avram Iancu Nr. 19.
Conferința va fi urmată de întrebări și dezbateri cu publicul interesat.
Abordarea este interdisciplinară, nu strict economică.

Documentarea prealabilă asupra subiectului este recomandată dar nu obligatorie.


evenimente