Seminarul Hayek: Centenarul comunismului: concepte, crime, complicități

Postat în Anunțuri studenți licență

La un secol de la „Marea Revoluție Socialistă din Octombrie”, s-au multiplicat bilanțurile făcute experimentului comunist, sub diversele sale denumiri. Ceea ce șochează în multe cazuri este indulgența cu care sunt tratate în presa mainstream zecile de milioane de crime comise pentru implementarea și supraviețuirea acestui regim și eforturile făcute de a i se găsi „părți pozitive”. Unul din titlurile serialului „Red Century”, realizat de New York Times este edificator în acest sens: „Why Women Had Better Sex Under Socialism”.
După nenumărate crime în masă și după decenii de eșecuri economice, partizanii utopiei comuniste continuă să-și apere ideile cu argumentul că „teoria este bună dar a fost greșit aplicată”. Conferința urmărește să arate că acest argument este eronat și că, de fapt, teoria este greșită dar a fost aplicată „bine”. Altfel spus, planificarea centralizată, apărată de curentul marxist dominant, este în primul rând o eroare teoretică, înainte de a fi un inevitabil faliment economic și moral.
Din păcate, subiectul rămâne de actualitate deoarece obsesia planificării centralizate a societății continuă împărtășită – chiar dacă pe o scară mai restrânsă – și de alte ideologii de stânga sau de dreapta.

Facultatea de Studii Europene, str. Avram Iancu Nr 19, Sala 103.
Conf. Dr Radu Nechita.


evenimente