Anna COSTIUC

• Funcționar - Misiunea Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană

 


  1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit masteratul de Afaceri Europene și Management de Programe în anul 2010. Sunt absolventă de RISE română.

  1. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

În 2009 mi-am început cariera de aproape zece ani în sânul instituțiilor europene. Mai întâi am urmat un stagiu la Agenția Executivă pentru Educație și Cultură. Intenția era să mă întorc în țară și să lucrez pe proiecte europene, însă soarta a făcut să rămân la Bruxelles și să îmi continui munca în domeniul educației în cadrul Direcției Generale pentru Educație și Cultură. Cariera mea în Comisie s-a desfășurat și în alte câteva domenii precum dezvoltare și cooperare și afaceri maritime și pescuit unde am lucrat pe politici internaționale. În prezent sunt angajată la Misiunea Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, în departamentul de Comerț Internațional, unde lucrez pe politici legate de energie, climă și mediu înconjurator.

  1. Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Deschidere către necunoscut, dorința de a învăța și inova mereu și multă perseverență.

  1. Învățați din succes sau din eșec?

Învăț din ambele. Cred că e foarte important să ne menținem cu picioarele pe pământ atunci când avem parte de succes, dar în același timp să fim deschiși să vedem eșecul ca pe o oportunitate de a ne redresa și a căuta noi soluții.

  1. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Îmi place enorm să călătoresc și să descopăr lumi, culturi și oameni noi. A locui la Bruxelles este extrem de avantajos din acest punct de vedere. Orașul este foarte bine conectat cu orice colț al lumii, atât timp cât ai suficiente resurse să călătorești. Țările din Asia, în special Japonia și Indonezia, mi-au furat inima.

De asemenea, sunt foarte pasionată de design interior. Încerc să îmi fac timp în mod regulat pentru a citi publicații de specialitate, vizita expoziții de artă care să mă inspire și chiar a face cursuri de amatori.

  1. Ce le-ați spune studenților? Un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Un sfat pe care sper cât mai mulți studenți să îl urmeze e să nu caute doar recompense financiare pentru munca depusă. Sunt mare adeptă a activităților de voluntariat care oferă o multitudine de oporturtunități pe care mulți nu și le pot imagina. Timp de patru ani am fost membră a Societății Studenților Europeniști din cadrul FSE, apoi când am ajuns la Bruxelles am activat în cadrul Organizației pentru Tineri Profesioniști în Politici Internaționale (Young Professionals in Foreign Policy). Ambele experiențe mi-au îmbogățit viața cu prieteni minunați, proiecte de neuitat, cunoștințe pe care nu aș fi reușit să le dobândesc altfel și mi-au deschis orizontul către noi oportunități în carieră.