Eliza CIOCÎRLAN
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene (licență, master, anul absolvirii)?
Alături de comunitatea Facultății de Studii Europene mi-am petrecut cei mai frumoși 5 ani de studenție, absolvind studiile de licență, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene (linia engleză), în anul 2020, iar studiile de master, specializarea Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (linia engleză), în anul 2022. În tot acest timp, am avut parte de o deosebită încredere din partea colegilor mei care m-au susținut și menținut în poziția de reprezentant al lor timp de 4 ani din cei 5, responsabilitate pe care am îndeplinit-o cu foarte mare drag.
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
Încă de la momentul absolvirii studiilor de licență am fost hotărâtă să găsesc locul de muncă „ideal”. Am avut mereu credința că acesta există, deși drumul spre momentul prezent – căci acum simt că mi-am găsit, cel puțin pentru moment, „locul” – nu a fost deloc unul ușor. Ce pot spune, totuși, este că niciodată nu m-am simțit singură, mereu am avut grijă să mă înconjor cu oameni de la care am putut mereu învăța câte ceva și continuu am spus „da!” oricărei oportunități de dezvoltare întâlnite. Le datorez totul oamenilor care au crezut în mine și care mi-au văzut potențialul atunci când eu nu am avut experiența, curajul sau încrederea necesară să îl observ și să îl fructific.
În anul 2020, printr-un mic noroc, am găsit pagina web a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, ONG în cadrul căruia lucrez și astăzi. Inițial am activat ca voluntar, implicându-mă atât în activități de comunicare, management și scriere de proiecte, cât și în Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului – latură spre care mi-am putut direcționa și pune în practică cunoștințele juridice, întrucât am urmat în paralel și cursurile Facultății de Drept. În prezent ocup trei poziții în cadrul a trei proiecte diferite:
• Specialist comunicare și PR – proiectul „INTEGRIS: sprijin integrat pentru drepturile omului”, coordonat de ACTEDO și implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), prin care se urmărește sprijinirea și întărirea capacității grupurilor vulnerabile de a-și exercita și apăra drepturile fundamentale și de a combate discriminarea;
• Coordonator juridic – proiectul „EGALIS: egalitate de gen prin schimbare socială și educație”, derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), ACTEDO, Asociația PLURAL și Asociația SEXUL VS BARZA, în cadrul căruia am dezvoltat activități cu rol în prevenirea sexismului, a discriminării și a violenței de gen;
• Manager de proiect – proiectul „FEMPOWER: dăm voce femeilor queer/LBTQ+”, o inițiativă a Asociației PRIDE alături de ACTEDO, dedicată femeilor din comunitatea LGBTQ+, grup social vulnerabil la discriminare și violență atât în baza genului lor, cât și a orientării sexuale și a identității de gen.
Activitatea mea în cadrul ACTEDO întrunește într-o sinergie aproape perfectă cunoștințele deprinse din băncile facultății și curiozitatea mea cu privire la lucruri noi. Aici am avut șansa extraordinară să îmi formez o oarecare dexteritate cu privire la crearea de conținut online, web design și graphic design, am putut să conduc diverse activități de cercetare în sfera juridică și să îmi dezvolt abilități de management (atât de proiect, cât și financiar).
3. Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Pentru această întrebare, răspunsul meu este unul destul de simplu: perseverență, răbdare și etică.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Dacă, prin absurd, am putea ști cu siguranță că vom eșua dinainte de a face orice, ne-am consola cu gândul și nici nu am mai încerca, am abandona de la bun început orice demers. Cum suntem oameni, până la urmă, și greșim, avem această superputere de a învăța din propriul drum și de a ne face din ce în ce mai bine lecțiile pentru viitoarele provocări. Ideea că ar trebui să te bucuri doar de succes cred că este profund nesănătoasă, aducătoare de frustrări și inhibatoare de potențial. Eu prefer să învăț din fiecare pas făcut, fie că este într-o eventualitate aducător de succes sau de eșec, îmbrățișând credința că doar lăsându-mi libertatea să fiu om mă voi conduce spre o versiune mai bună a mea decât precedentele.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
De câteva luni, pentru a mă apropia mai mult de mine și pentru a simți că îmi extrag energie pozitivă dintr-o activitate, m-am înscris la cursuri de lindy hop și Charleston. Mergând în fiecare săptămână la cursuri și prioritizând această oră dedicată exclusiv mie, m-am ajutat să mă simt mai conectată la viața de „după lucru” și să am that something special to look forward to. În plus, cea mai mare satisfacție o am acum când pot să dansez pe muzica pe care o ascult cu atât de mult drag și să întâlnesc oameni care îmi împărtășesc admirația pentru energia și tenacitatea intens încercată a oamenilor de la începutul secolului XX.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
Un sfat pe care mi-l ofer și mie (destul de des): fiți inteligenți cu timpul vostru, însă și mai important este să nu uitați că aveți timp să le faceți pe toate.