Andrei MOSCAL

• Marketing Officer - WindEurope

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

La nivelul studiilor de licență, am absolvit în 2018 specializarea Studii Americane, iar la master, am făcut parte din prima generație de absolvenți ai programului de Comunicare Internațională, finalizând studiile în 2020.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Încă din timpul programului de masterat am lucrat în zona de comunicare și marketing, fiind un debutant cu o curiozitate specifică începutului de carieră. Patru ani mai târziu, și câteva locuri de muncă schimbate prin Cluj-Napoca, am ales să iau drumul Bruxelles-ului. După ce am efectuat un stagiu de 5 luni plătit de Comisia Europeană în cadrul Servicului European de Acțiune Externă (serviciul diplomatic al Uniunii Europene), am ajuns să lucrez ca Marketing Officer pentru WindEurope – cea mai importantă voce a industriei energetice eoliene din Europa. În mod clar pot spune că decizia mea de a face un masterat în Comunicare Internațională a fost un pas absolut decisiv în ceea ce privește parcursul meu profesional.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Din punctul meu de vedere, curiozitatea față de domeniul de activitate este prima caracteristică fundamentală. Zonele de comunicare și marketing-ul sunt de regulă mereu supuse inovației și schimbării, de aceea trebuie ținut pasul și mereu puse o serie de întrebări: “Oare cum ar fi dacă aș face așa / altfel? Ce merge? Ce nu merge? De ce? Când? ” A doua caracteristică este curajul de a recunoaște unde ai limitele și unde ai nevoie de o mână de ajutor, fie de la un mentor, fie de la un coleg. Orice zonă de impas poate fi ușor transformată în experiență de învățare. A treia caracteristică aș spune că este necesitatea unei doze sănătoase de încredere în sine față de activitatea desfășurată.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Pot spune că ambele sunt experiențe de învățare, dar din punct vedere personal-profesional, eșecul este cel care îmi oferă o lecție mult mai greu de uitat și mai ușor de asimilat.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

De trei ani sunt pasionat de fotografie. Scânteia a apărut în 2019 în timpul unei mobilități Erasmus+ în Lituania, unde mi-am ales un curs opțional de fotografie artistică / creativă. Acum poate am mai puțin timp să mă dedic acestei pasiuni, dar cam pe oriunde merg, îmi iau și camera cu mine.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Pentru cei la început de drum universitar, nu pot decât să le recomand să se implice în cât mai multe activități de extra-academice și să nu pice în rutina: cămin/cazare – facultate – repeat. Implicați-vă în Societatea Studenților Europeniști, faceți voluntariat, vedeți cum arată și viața dincolo de aule și săli de curs. Pentru mine anii de studenție au fost memorabili și datorită SSE-ului și a ceea ce am făcut alături de prietenii mei.
Pentru cei care sunt absolvenți sau cu un picior în pragul finalizării masterului sau licenței, “Nu știi până nu încerci” și “Soarta ajută pe cei curajoși” ar fi cele mai relevante cuvinte de auzit. Mergeți, umblați, explorați, cunoașteți cât mai mulți oameni, fiți curioși. Restul va veni de la sine.