Andreea BOR

• Consultant Monitorizare Legislativă - Point Public Affairs

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

În cadrul Facultății de Studii Europene am absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene, linia română, în anul 2021.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

După finalizarea studiilor m-am mutat la București și am aplicat la Masteratul de Politici Publice și Integrare Europeană din cadrul SNSPA. Am participat la Programul de Shadowing al Parlamentului României, unde am activat în cadrul Comisiei pentru tineret și sport a Camerei Deputaților. Am urmat un curs de specializare acreditat ANC „Expert Accesare Fonduri Europene”, după care m-am angajat la Point Public Affairs, o agenție de afaceri publice și PR, unde îmi desfășor activitatea în calitate de Consultant Monitorizare Legislativă.
Activitatea mea este strâns legată de ceea ce am învățat în facultate, eram pasionată încă de atunci de tot ce înseamnă politicile publice, iar faptul că lucrez în domeniu și fac ceea ce îmi place mă ambiționează să îmi continui specializarea, atât prin continuarea studiilor, cât și prin acceptarea unor taskuri tot mai îndrăznețe în cadrul locului de muncă. Ceea ce fac eu mai exact este să monitorizez modificările din legislația națională (preponderent) și europeană în anumite domenii de interes ale clienților (companii și asociații care reunesc mai multe companii), să analizez aceste modificări, alături de conextul în care au apărut și să formulez o versiune ușor de înțeles a acestora pentru clienți, în care să surprind informațiile de interes și impactul modificărilor asupra lor. Lucrez așadar cu legislația națională în special și cu politicile publice în cadrul cărora se încadrează noile propuneri legislative și sunt constant pusă la curent cu tot ce se întâmplă în legislația națională. Este foarte interesant de observat contribuția părților interesate la deciziile publice și impactul pe care îl au acestea asupra politicilor publice în general.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Ceea ce am învățat din propria mea experiență este că a avea încredere în propriile capacități și propriile cunoștințe este foarte important. Mi s-a demonstrat în nenumărate rânduri că pot face față cu brio și pot profita de unele oportunități pentru care nu eram sigură că sunt pregătită. Desigur, multe se învață pe parcurs, însă ceea ce am învățat în facultate rămâne temelia pe care continui să clădesc în prezent.
Ambiția este cea care ne face să acceptăm noi provocări și să ne ieșim din zona de confort pentru a ne dezvolta și a ne apropia pe zi ce trece de cea mai bună versiune a noastră.
Nu în ultimul rând, seriozitatea și asumarea sunt deosebit de importante în construirea unei cariere de succes. Munca de calitate și asumarea responsabilităților sunt caracteristici pe care le urmărește orice angajator și necesare oricărui antreprenor pentru avansarea în carieră sau creșterea unui proiect personal.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Învăț atât din succes, cât și din eșec. Succesul îmi subliniază că munca mea a fost pe măsura provocării și am gestionat resursele în mod corespunzător, prin urmare este o confirmare în sensul menținerii aceleiași traiectorii, iar eșecul îmi arată aspectele la care mai am de lucrat și îmbunătățit.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Îmi place să citesc, să ies cu prietenii și să gătesc. Pentru citit îmi găsesc zilnic timp. Mi-am făcut un ritual de a citi zilnic în metrou, dimieața și seara, pe drumul spre și dinspre birou, iar astfel îmi aloc minim 20 de minute pe zi cititului. Ieșirile și gătitul rămân în majoritatea cazurilor pentru weekend.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Studenților le-aș transmite să profite cât mai mult de perioada studenției, atât pentru a-și clădi o bază solidă de cunoștințe, cât și pentru a se cunoaște pe ei înșiși și a descoperi oportunitățile pe care le pot oferi asociațiile și voluntariatul în general; să profite de programul Erasmus, care este fără doar și poate o experiență unică și specială, care merită a fi trăită măcar o dată de fiecare student în parte. Și desigur, să profite de timpul liber și să socializeze cât mai mult.