Andreea APOSTU

• Events Officer & Liaison – Cluj IT Cluster

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

În 2018 am absolvit Facultatea de Studii Europene, nivel licență, în cadrul specializării Administrație Europeană

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

În prezent activez în 3 organizații neguvernamentale, reprezentative atât la nivelul ecosistemului de tineret cât și în mediul privat. Din 2018, încă din timpul studiilor nivel licență, am început să activez ca Vicepreședinte în cadrul Federației Consorțiul Organizațiilor Studențești Cluj-Napoca, o structură reprezentativă pentru sfera organizațiilor studențești la nivelul centrului universitar. În prezent, sunt Președinte al Federației. În extenso, rolul COS Cluj este de a interconecta structurile studențești și de a le facilita un proces aprofundat de dezvoltare a competențelor soft necesare în derularea activității de voluntariat. În paralel cu activitatea din cadrul COS Cluj, începând cu 2019 am început să îmi aprofundez competențele și să îmi dezvolt capacitățile din punct de vedere profesional, ca parte a echipei Cluj IT. Cluj IT este o asociație de tip cluster ce reunește 100 de organizații, dintre care peste 70 companii active în sectoare inovative, 13 universități la nivel național și peste 10 actori reprezentativi la nivelul sectorului public. Cluj IT acționează ca un catalizator la nivelul comunității promovând prin activități, proiecte și inițiative transnaționale crearea unui ecosistem sustenabil și rezilient. În cadrul clusterului activez pe mai 3 proiecte finanțate prin fonduri nerambursabile la nivel european și național:

  •  Proiect GALATEA – finanțat prin programul Horizon 2020 unde sunt responsabilă de conectarea companiilor de IT românești cu cele europene și cu actori în domeniul maritim și portuar din Franța, Polonia, Spania și Grecia.
  • Proiect BISNET TRANSYLVANIA – finanțat prin programul COSME unde sunt responsabilă de oferirea de suport IMM-urilor din Regiunea N-V în procesul de transformare digitală.
  •  Proiect Accelerator Digital – finanțat prin POCU în cadrul căruia sunt responsabilă atât de implementarea activităților de conștientizare în rândul IMM-urilor la nivel național cât și de componenta administrativă. În continuare parcursului profesional, din 2020 am devenit membru al Consiliului Director al Federației Tinerilor din Cluj, în calitate de Vicepreședinte responsabilă de portofoliile: Vânzări, Relația Organizațiile Studențești și Tineret și Scriere de Proiecte. Federația Tinerilor din Cluj este o structură umbrelă ce reunește 40 de structuri de tineret la nivelul județului Cluj, prin acțiunile derulate poziționându-se ca un pol de referință în ecosistemul pe care îl reprezintă, creând și definind politici și mecanisme cu și pentru tineri.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Consider că în orice domeniu de activitate ai profesa este important să fii perseverent, curios și să ai o gândire agilă.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Fiecare eșec este, pe termen lung, un succes întrucât din fiecare ai câte o lecție de învățat. Pe parcursul activității profesionale am învățat să tratez fiecare eșec ca un pas al procesului de învățare.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

În timpul liber prefer să ies în natură, de cele mai multe ori să explorez locuri noi, să citesc, să mă reconectez cu mine și să îmi petrec timpul cu persoanele apropiate.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

În timpul facultății, am fost voluntar și ulterior Președinte al Societății Studenților Europeniști, organizație cheie în comunitatea FSE, și la fiecare deschidere de an universitar sau la fiecare primă ședință cu studenții de anul 1 îmi pregăteam un discurs foarte lung și încurajator însă singurul lucru care niciodată nu s-a schimbat este sfatul, pe care și eu la rândul meu l-am primit când SSE m-a „găsit” și anume: fi deschis, gândește albastru și nu uita niciodată că „sharing is caring”.. la început nimic nu făcea sens însă, pe parcurs, mi-am dat seama că a fi deschis se referă la a lua fiecare oportunitate ce ți se oferă și a învăță din tot ceea ce viața îți aduce; a gândi albastru este o metaforă ce se referă la modul în care alegi să privești lucrurile care se întâmplă și modul în care te raportezi la ele, iar sintagma „sharing is caring” reprezintă un model de comportament, un principiu pentru care să te ghidezi și care te poate ajuta să evoluezi atât profesional cât și personal.