Anca PASCA
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, promoția)
Sunt absolventă de Managementul Instituțiilor Europene, (specializare denumită acum Management). Ulterior am absolvit IUP Clermond Ferrand prin colaborarea dintre UBB și Universite d’Auverge în cadrul IFRG- Institutul Franco-Român de Gestiune.
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
După finalizarea studiilor, am urmat o carieră în domeniul economic. Am început cu poziția de Controller în cadrul grupului Carrefour România, unde am activat până în 2012, ultima poziție deținută fiind Country Management Controller. Am preluat apoi poziția de CFO în Lactalis Romania, liderul lactatelor din România. Din această poziție am coordonat departamentele financiar, IT și juridic pentru entitățile din grup: Dorna, Albalact și Covalact. După 7 ani, în 2019, am schimbat domeniul și pentru 3 ani am ocupat poziția de Head of Finance South East Europe în cadrul Avon. Am coordonat departamentul financiar pentru 11 țări din regiune. În februarie 2023 m-am alăturat echipei SanoVita în poziția de CFO, iar din septembrie 2023 sunt CEO-ul companiei.
3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Cred că cel mai important este să fii responsabil, în tot ceea ce faci, pentru a putea obține rezultate. Trebuie să probezi seriozitate, disciplină și să-ți asumi decizii și acțiuni, indiferent de provocări.
Integritatea este o caracteristică esențială. Comportamentele și acțiunile trebuie sa fie consecvente cu propriile valori și principii. Deși fac parte din definiție, valorile si principiile asociate integrității țin în primul rând de onestitate, corectitudine și de o busolă calibrată pentru ce este bine sau rău. Este baza încrederii, un atribut absolut necesar, dar nu suficient.
Învățarea și dezvoltarea continuă, curiozitatea, setea de a-ți extinde orizonturile, în orice perioadă a carierei, sunt necesare pentru a deveni expert în orice domeniu, util și apreciat. Acumularea de noi cunoștințe și experiențe te ajută la valorificarea talentului și la creșterea potențialului personal și profesional. Fără îmbunătățire constantă, stagnezi, și în mediul actual, devii foarte repede depășit. Adaptabilitatea este crucială!
Aș adăuga respectul și empatia. Orice activitate se face alături de oameni și e important să ne conectăm cu ceilalți, să promovăm relații pozitive și un sentiment de comunitate. Empatia ajută să înțelegem mai bine nevoile și perspectivele celor din jur, contribuind la un mediu de lucru mai armonios, la îmbunătățirea colaborării și la creșterea motivației și a satisfacției tuturor, ducând la decizii și rezultate mai bune în organizație. Respectul reciproc ține de ”igiena” relațiilor umane și nu este negociabil. Întărește echipele și creează un mediu de lucru sănătos.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Eșecul face parte din drumul spre succes. Ne ajută să înțelegem ce nu funcționează, astfel încât să putem remedia pentru încercările viitoare. Trecând prin eșec, învățam despre noi înșine și dobândim empatie față de ceilalți. Învățăm să fim flexibili, să ne adaptăm, să depășim obstacole, abilitați necesare în viața profesională și personală. Este foarte important să susținem o cultură care nu penalizează eșecul – curajul de a-ți asuma riscuri calculate și acțiunea rațională, chiar dacă la momentul deciziei nu ai toate elementele la îndemână.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Una din pasiunile mele sunt călătoriile. Pentru mine este o ocazie de a ieși din zona de confort, de a-mi satisface curiozitatea și de a încerca lucruri noi. Te provoacă sa te adaptezi, să explorezi, să interacționezi cu oameni diferiți, fiind astfel mai prezent și mai conștient de lumea din jurul tău.Când ești pasionat de ceva, găsești timp și depui efort pentru a-ți realizat visul. Nu e ușor, dar beneficiile asupra calității vieții sunt extraordinare. Urmându-ți pasiunile te dezvolți ca individ, devii mai rezilient și mai încrezător în forțele proprii în fata obstacolelor.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
E important sa fii curios și deschis la noi experiențe. Trebuie să te bucuri de fiecare oportunitate, pentru că nu știi niciodată unde te poate duce. În același timp trebuie să fii conștient că nu poți reuși în nimic fără muncă și implicare.
Țin la un citat care este important pentru mine – ”Odată ce te oprești din învățat, începi să mori”- Albert Einstein. Învățarea continuă iți deschide mintea. Cu cât înveți mai mult, cu atât vei ajunge să vezi mai multe unghiuri ale aceleiași situații și să ai o înțelegere mai profundă a lucrurilor.