Dan ZBUCHEA

• Expert Programe - ADR Centru

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit Facultatea de Studii Europene, la nivel licență, (Relații internaționale și studii europene în limba română) în anul 2006. Am urmat, apoi, cursurile unui program de masterat la aceeași facultate. În 2011 am susținut și teza de doctorat, tot aici.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

După finalizarea studiilor la nivel licență, a urmat experiența integrării în piața muncii. Am avut oportunitatea, la scurt timp, de a fi angajat în domeniul finanțării proiectelor de investiții din fonduri europene. În prezent, sunt implicat în definirea și coordonarea politicilor regionale la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Studiile pe care le-am urmat constituie fundamentul activității profesionale prezente și au avut rol inițiatic. Anii studiilor universitare mi-au oferit șansa unică de deschidere spre noi orizonturi, cât și ocazia de stabilire a unor relații interumane valoroase.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Pentru a deveni profesionist în orice domeniu de activitate este nevoie de răbdare, în primul rând. Deschiderea spre nou și capacitatea de adaptare la noi realități și provocări, sunt de asemenea esențiale. Odată fixată o traiectorie solidă, celelalte valori pot fi achiziționate fără dificultate, mai apoi.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Încerc să învăț continuu, cu orice ocazie. Învățarea din succes nu exclude învățarea din eșec și nici viceversa. Cred că e important să fim doar atenți la orice mișcare.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Timpul rămas după orele de serviciu este unul dintre cele mai valoroase bunuri de care dispun și îl dedic casei și familiei. Stabilirea echilibrată a priorităților returnează și rezultate pe măsură.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

”Nu îți prinde mintea cu toți proștii!” E un motto pe care l-am citit într-o enciclopedie, în primii ani de școală, și m-a făcut să râd. În timp, formularea lui ludică a mai pălit, lăsând loc și reflecției. A dobândit greutate tot mai mare în ani și nu contenește nici astăzi să fie relevant.