Proiecte instituționale

PEO 325555 / Student la FSE. Student european (EURO@UBB)

Perioada de implementare: 2025 – 2028

Manager de proiect: Teodor-Ioan HODOR

Universitatea Babeș-Bolyai, în calitate de beneficiar al proiectului PEO325555/Student la FSE. Student european (EURO@UBB), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Liceul Borșa Maramureș, implementează începând cu luna martie 2025, proiectul „Student la FSE. Student european”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea accesului egal la educație și formarea de calitate, favorabilă incluziunii, pentru un număr de 352 de tineri (elevi și studenți) proveniți de la unitățile de învățământ asociate proiectului.

Activitățile presupun intervenții pentru creșterea accesului și a participării la învățământul terțiar, în special pentru grupurile subreprezentate sau defavorizate, în vederea prevenirii părăsirii timpurii a școlii și creșterii accesului la educație. Tinerii vor participa la programe remediale, consiliere și alte activități integrate.

Grupul țintă va fi format din aproximativ 190 de elevi (clasele XI-XII din liceele implicate în proiect) și 162 studenți (nivel licență), având prioritate cei care provin din familii unde părinții sunt fără studii superioare absolvite sau cei care aparțin altor grupuri considerate vulnerabile.

Mai multe detalii: https://euro.ubbcluj.ro/proiect-peo-primul-student-din-familie/

PEO/312748 cu titlul: Inovare și sustenabilitate în practică pentru studenții Școlii de științe sociale a Universității Babeș-Bolyai (ISIP)

Perioada de implementare: 2025 – 2027

Manager de proiect: Conf. univ. dr. Alexandra Ileana MUȚIU

Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Științe Economice și Gestiune a Afacerilor și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, implementează  proiectul de practică pentru studenți „Inovare și sustenabilitate în practică pentru studenții Școlii de științe sociale a Universității Babeș-Bolyai” (ISIP).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea nivelului de educație și facilitarea inserției pe piața muncii a 270 de studenți, nivel licență și/sau masterat, de la facultățile vizate de proiect, în domenii sustenabile specifice activității lor.

Proiectul propune dezvoltarea și implementarea unui program inovativ care îmbină învățarea în cadrul stagiilor de practică cu dezvoltarea competențelor antreprenoriale și a celor socio-emoționale, precum și implementarea unei programe educaționale cu accent pe sustenabilitate.

Grupul țintă este format din studenți nivel licență/masterat, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, având domiciliul într-o regiune mai puțin dezvoltată a României.

Mai multe detalii: https://euro.ubbcluj.ro/inovare-si-sustenabilitate-in-practica-pentru-studentii-scolii-de-stiinte-sociale-a-universitatii-babes-bolyai-isip/

PEO 334531 / Active Youth in Regiunea Nord Vest – Rețea Integrată pentru Tineri

Perioada de implementare: 2025 – 2028

Coordonator partener UBB: Teodor-Ioan HODOR

Beneficiar: AJOFM Cluj

Obiectivul general al proiectului este valorificarea potențialului tinerilor (cu vârste cuprinse între 14 si 29 de ani) pe piața muncii prin dezvoltarea unei rețele pentru tineret, cu precădere din categoria NEETS, prin dezvoltarea competențelor acestora în vederea îmbunătățirii accesului la piața muncii și prin măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri.

Tinerii selectați în grupul țintă vor participa la informări și consiliere în ceea ce privește cariera, cursuri de formare a competențelor transversale si ateliere cultural-educative, precum și la consiliere socio-emoțională. Rolul activităților proiectului este și de a dezvolta o rețea pentru tineret care să furnizeze servicii personalizate de calitate tinerilor, cu precădere din categoria NEETs, respectiv de a informa, consilia și dezvolta competențele transversale a celor min. 1571 de tineri pentru o cât mai bună adaptare la cerințele pieței muncii și o încadrare cu succes în câmpul muncii.

Universitatea Babeș-Bolyai furnizează acestor tineri o gamă variată de cursuri și ateliere, precum și consiliere, iar grupul țintă va fi consiliat în ceea ce privește cariera, de către AJOFM Cluj, AJOFM Satu Mare și AJOFM Bistrița–Năsăud.

PEO 334175 / Rețea pentru TINEri (ReTIN)

Perioada de implementare: 2025 – 2028

Coordonator partener UBB: Teodor-Ioan HODOR

Beneficiar: AJOFM Cluj

Grupul țintă al proiectului va fi alcătuit din cel puțin 1.571 de tineri cu vârste cuprinse între 14 ani împliniți și 30 de ani neîmpliniți, care au domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Prioritate vor avea tinerii NEETs, adică acei tineri care nu urmează o formă de învățământ și nu sunt încadrați profesional. Aceștia vor beneficia direct de activitățile propuse în cadrul proiectului, concepute pentru a le sprijini dezvoltarea personală, educațională și profesională.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții la momentul intrării în operațiune: să fi împlinit vârsta de 14 ani, să nu fi împlinit vârsta de 30 de ani și să aibă domiciliul sau reședința într-una din regiunile mai puțin dezvoltate din România.

Pe parcursul celor 36 de luni de implementare, tinerii vor fi implicați într-un proces etapizat care va începe cu activități de promovare a proiectului și de informare cu privire la beneficiile participării. Ulterior, aceștia își vor putea exprima interesul de a se înscrie, urmând să fie înregistrați oficial, în grupul țintă. Participanții vor beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și ocupațională, precum și de activități de profilare profesională. De asemenea, proiectul va include activități de management de caz, orientare în carieră și mediere, precum și intervenții dedicate dezvoltării de competențe transversale, implicare civică și participare la activități cultural-educative.

Scopul principal al acestui demers este de a facilita integrarea activă a tinerilor în societate și pe piața muncii, oferindu-le un sprijin coerent și adaptat nevoilor individuale.

HORIZON-WIDERA-CSA / Proiect Advancing Research Careers through Organizational Excellence (ARCOE)

Perioada de implementare: 2025 – 2028

Coordonator partener UBB: Lect. Dr. Christian SCHUSTER

UBB partener,  responsabil de WP4 Develompment and Roll-out of Career Services and Training Programs

ARCOE își propune să creeze un ecosistem virtual de inovare a talentelor pentru a îmbunătăți practicile de resurse umane, dezvoltarea carierei și colaborarea în domeniul cercetării. În primul rând, se va efectua o evaluare organizațională aprofundată, inclusiv o analiză în țările Widera, pentru a evalua cadrele de dezvoltare a carierei, practicile de resurse umane și alinierea la Carta cercetării. Se va efectua apoi o analiză a lacunelor pentru a identifica domeniile care necesită îmbunătățiri. Centrul va sprijini cercetătorii în dezvoltarea lor profesională, acționând ca un loc centralizat pentru crearea de rețele, formare și dezvoltarea carierei. Prin intermediul centrului vor fi create programe de formare și servicii de carieră axate pe transformarea digitală, industriile deep tech și Green Deal. Proiectul va asista 15 organizații participante în aplicarea pentru HRS4R, asigurând conformitatea cu orientările stricte pentru recrutarea de cercetători. În plus, se va pune accentul pe crearea de rețele și pe colaborarea dintre sectorul academic și cel neacademic prin intermediul sistemului Meet&Match din hub-ul ecosistemic, pentru a consolida alianțele și a încuraja mobilitatea cercetătorilor. În ceea ce privește hub-ul virtual, va fi creat un plan de afaceri pe termen lung pentru a asigura viabilitatea acestuia chiar și după încheierea proiectului. În plus, ARCOE va pune în aplicare un plan cuprinzător de comunicare și distribuție pentru a asigura un impact și o acoperire maxime. Pentru a crește influența proiectului și a promova cooperarea internațională, vor fi explorate sinergiile cu alte proiecte și programe. În concluzie, ARCOE este dedicat promovării ecosistemelor de talente care creează cariere inițiale de cercetare atractive și durabile.

Proiect PNRR ID-19 Clasa viitorului – Pedagogie digitală

Perioada de implementare 2024 – 2026

Proiectul „Clasa viitorului – pedagogie digitală” se implementează în parteneriat cu Asociația Edu Apps (în calitate de Beneficiar), Universitatea din București și Casa Corpului Didactic din 11 județe (Bacău, Constanța, Covasna, Harghita, Ilfov, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui).

Obiectivele proiectului „Clasa viitorului – Pedagogie digitală” sunt:

  • Dezvoltarea sistemului educațional prin programe de formare a competențelor digitale, bazate pe DigCompEdu, pentru 15.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar de stat de la toate nivelurile;
  • Optimizarea accesului cadrelor didactice din învățământul preuniversitar la programe de formare continuă centrate pe digitalizare;
  • Elaborarea de resurse educaționale deschise care se vor publica pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Educației.

ERASMUS+ / Jean Monnet Centre of Excellence – Enhancing EU’s role in consolidating local democratic resilience in Moldova and Serbia DREMS (ERASMUS-JMO-2022-COE)

Perioada de implementare: 2022 – 2025

Manager de proiect: Conf. univ. dr. Adrian-Gabriel CORPĂDEAN

Proiectul „Consolidarea rolului UE în întărirea rezilienței democratice locale în Moldova și Serbia (DREMS)” este conceput pentru a sprijini consolidarea rezilienței democratice la nivel local în aceste două țări (Republica Moldova și Serbia), prin promovarea transferului de cunoștințe și bune practici în domeniul democrației, cu implicarea mediului academic și a societății civile.

În acest scop, proiectul DREMS urmărește creșterea nivelului de cunoaștere privind democrația în Europa de Est în mediul universitar, prin introducerea a trei cursuri noi în curriculumul universitar, la nivel licență și masterat, predate în limba română sau engleză, după caz.

Totodată, proiectul își propune realizarea a 10 podcasturi cu reprezentați cheie ai mediului academic, ai societății civile sau din mediul politic, un policy brief, patru articole științifice și un kit de reziliență democratică locală, toate bazate pe datele colectate în cadrul etapelor de cercetare (inclusiv focus grupuri cu reprezentanți ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai societății civile și ai presei locale) desfășurate în ambele țări.

În plus, proiectul oferă patru stagii pentru reprezentanți ai societății civile din Serbia și Republica Moldova, împărțite în două etape. În prima etapă – rezidențială – bursierii vor fi prezenți la Cluj-Napoca, unde vor beneficia de un program de formare și vor participa la un schimb de bune practici cu o organizație nonguvernamentală locală. În a doua etapă, stagiarii se vor întoarce în țările de origine, unde vor organiza patru evenimente de informare și conștientizare privind reziliența democratică.

Scopul pentru care Centrul de Excelență Jean Monnet a fost creat este acela de a funcționa ca un punct academic de expertiză în domeniul democratizării și al rezilienței democratice, colaborând strâns cu societatea civilă din Europa de Est și generând contribuții relevante care vor completa inițiativele Uniunii Europene din acest domeniu.

Mai multe detalii: https://sites.euro.ubbcluj.ro/drems/

EU-RO-UBB-EP2024 / Building an informed and engaged European electorate for voting in the 2024 European Elections – Romania, Hungary, Poland, Bulgaria

Perioada de implementare: ianuarie – iunie 2024

Manager de proiect: Teodor-Ioan HODOR

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea nivelului de conștientizare în rândul cetățenilor europeni din România, Ungaria, Polonia și Bulgaria cu privire la rolul, activitatea și valorile democratice ale Parlamentului European și ale Uniunii Europene. Proiectul a subliniat importanța participării la alegerile europene din 2024 pentru consolidarea democrației și menținerea păcii în Europa. Acest obiectiv a fost atins prin informarea, consultarea și implicarea activă a cetățenilor și organizațiilor ca agenți ai schimbării în comunitățile lor locale, încurajând participarea acestora în comunitatea together.eu și mobilizarea la vot în alegerile europene din 2024.

Activitățile proiectului au fost dedicate creșterii gradului de informare și implicare civică în contextul alegerilor europene din 2024 și al promovării comunității together.eu. Astfel, s-a avut în vedere organizarea unui eveniment educativ pentru studenți și elevi (Simulare Parlamentului European/SimPE), o consultare online regională privind importanța votului (Busola eu.vote), un workshop pentru presa și ONG-urile locale, două campanii de comunicare offline și online pentru mobilizarea cetățenilor la vot (cu acordare de premii), precum și o dezbatere post-electorală cu actori locali și media privind contribuția comunității together.eu în perioada 2024–2029.

Mai multe detalii: https://euro.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/Comunicat-de-presa-Simpe2024.pdf

Proiect PNRR Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic și de cercetare (Digital HUBB)

Perioada de implementare 2022 – 2025

Obiectivul general al proiectului este modernizarea ecosistemului educațional și de cercetare prin investiții strategice în infrastructura digitală, cu impact direct asupra calității procesului didactic, a cercetării avansate și a inovării tehnologice.

La nivelul Facultății de Studii Europene, finanțarea a permis dezvoltarea unor tehnologii de predare interactivă și colaborativă, prin dotarea unui laborator AE.

Laboratorul AE oferă un mediu de predare digital avansat, adaptat tendințelor actuale din educație. Este echipat cu ecrane interactive conectate la computerele studenților și cadrelor didactice, facilitând astfel activități individuale și de grup, sesiuni hibride și adnotarea conținutului în timp real.

Pentru optimizarea colaborării și comunicării, laboratorul este dotat cu un sistem de videoconferință de înaltă performanță, centrat pe platforma Yealink MeetingEye 800, care integrează camere video multiple, afișaj pe trei ecrane și interacțiune cu sistemele AV. Captarea imaginii este realizată prin camere PTZ amplasate strategic, iar sunetul este preluat cu ajutorul unor microfoane de tavan de înaltă definiție.

Platforma de videocolaborare permite predarea din orice locație, partajarea și co-adnotarea conținutului, precum și administrarea facilă a sesiunilor. Soluția integrată de tip webinar oferă o experiență accesibilă, interactivă și profesionistă pentru toți participanții, cu acces simplificat, funcții de chat, întrebări și răspunsuri (Q&A) și opțiuni de vot.

Sistemul de sonorizare digitală, bazat pe mixerul Audio-Technica ATDM-0604 și microfoane wireless, asigură o calitate excelentă a sunetului și o operare intuitivă, fără a necesita competențe tehnice.

Laboratorul AE creează, astfel, un cadru educațional modern, sigur și eficient, adaptat cerințelor actuale ale învățământului hibrid.

POCU153310/Dezvoltarea competențelor de cercetare avansată şi aplicată în logica STEAM + Health

Perioada de implementare 2021-2022

Manager de proiect: Conf. univ. dr. Adrian-Gabriel CORPĂDEAN

Proiectul a urmărit sprijinirea a 116 doctoranzi și cercetători postdoctorali printr-un pachet integrat de măsuri dedicate dezvoltării profesionale și facilitării tranziției către piața muncii. Grupul țintă al proiectului (GT) a provenit de la Universitatea Babeș-Bolyai (41 doctoranzi și 30 cercetători postdoctorali), Academia Națională de informații „Mihai Viteazul” București (5 studenți doctoranzi), Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (30 studenți doctoranzi), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (10 studenți doctoranzi). Academia Română și NTTData România, parteneri ai proiectului, au avut rol de instituții gazdă pentru derularea stagiilor de cercetare aplicativă.

GT a beneficiat pe o perioadă de 12 luni de sprijin financiar și de programe de cercetare aplicativă organizate, după cum urmează: Bioeconomiei, Tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, Spațiu și securitate, Energie, mediu și schimbări climatice, Eco-nanotehnologii si materiale avansate și Sănătate, și un  program de formare de competențe de cercetare avansată intitulat Advanced Research Capabilities (ARC-UBB).

Mai multe detalii: https://sites.euro.ubbcluj.ro/steam/

POCU124146/Cercetare doctorală și postdoctorală de calitate, inovativă și relevantă pentru piața muncii

 

Perioada de implementare 2019-2022

Manager de proiect: Teodor-Ioan HODOR

Proiectul a inclus un set integrat de activități menite să sprijine dezvoltarea profesională și angajabilitatea grupului țintă (GT) format din studenți doctoranzi (70) și cercetători postdoctorali (40) ai Universității Babeș-Bolyai, din domeniul științelor umaniste, afiliați următoarelor școli doctorale: Paradigma europeană, Istorie.Civilizație.Cultură, Drept, Teatru și Film, Studierea populației și Istoria minorităților, Relații internaționale și Studii de securitate, selectați în trei serii. Participarea membrilor GT s-a realizat pentru o perioadă de minimum 12 luni/serie prin oferirea unui sprijin financiar lunar, preluarea costurilor de participare la conferințe și pentru diseminarea materialelor științifice, furnizarea unui program de formare antreprenorială (șase luni parte teoretică și șase luni parte practică), servicii de consiliere în carieră, cursuri transversale, precum și workshop-uri dedicate dezvoltării personale și didactice. Partenerii instituționali ai proiectului, Agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă și cartel Alfa, au contribuit la atingerea indicatorilor și rezultatelor prin dezvoltarea de parteneriate cu rol de creștere a gradului de angajabilitate, dobândirea competențelor practice adaptate nevoii pieței de muncă și reziliența la piața forței de muncă.

Mai multe detalii: https://umanistantreprenor.granturi.ubbcluj.ro/

Europe Direct Cluj

Suntem parteneri ai EUROPE DIRECT Cluj. Link

MINISTERUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE

Suntem parteneri ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru implementarea noului cadru de finanțare 2021-2027. 

KONIC NAPOCA MANAGEMENT

Suntem parteneri ai Konic Napoca Management, municipalităților Șimleul Silvaniei și Teiuș pentru pregătirea strategiei de dezvoltare urbană a celor două orașe.

CLUB EUROPA PENTRU AFACERI EUROPENE

Suntem membri ai Clubului Europa pentru consultări cu reprezentanții guvernului României în materie de afaceri europene.

AGENȚIA NAȚIONALĂ A FUNCȚIONARILOR PUBLICI

Suntem parteneri ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici pentru proiectul “Transparență și competență în sectorul public”, cod MySMIS2014+140086, SIPOCA 870, finanțat din POCA 2014-2020.  Link

 

 

CALITATE ȘI INTERDISCIPLINITATE ÎN PRACTICA STUDENȚILOR UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI ÎN MANAGEMENTUL CULTURAL (CIP)

Calitate și interdisciplinaritate în practica studenților Universității Babeș-Bolyai în management cultural (CIP), POCU/626/6/13/132253 (COD SMIS 2014+ 132253), Proiectul are ca scop facilitarea tranziției de la educație la integrarea profesională pentru 324 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai, de la Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teatru și Film, prin implementarea unui proiect inovativ de studiu la un potențial loc de muncă în domeniul managementului cultural. euro.ubbcluj.ro/cip (2020-2022).

RĂMÂI ÎN EDUCAȚIE! REUȘEȘTE ȘI ORIENTEAZĂ-TE CĂTRE STUDIILE EUROPENE! – RED ROSE

Rămâi în Educație! Reușește și Orientează-te către Studiile Europene! – RED ROSE. Proiect finanțat de Banca Mondială, care își propune organizarea de școli de vară la Facultatea de Studii Europene pentru elevi de liceu provenind din medii defavorizate, cu scopul de a-i ajuta în alegerea unei facultăți (2019-2022)..

CONTINUĂ STUDIILE, INTEGREAZĂ-TE! PROGRAM REMEDIAL ORGANIZAT LA STUDII EUROPENE – PROSE

Continuă studiile, integrează-te! Program Remedial organizat la Studii Europene–PROSE. Proiect finanțat de Banca Mondială. Are ca scop reducerea ratei de abandon universitar prin intermediul unui program inovativ de predare și practică, dedicat studenților din anul întâi de la Facultatea de Studii Europene (2019-2022).

„CLAUDIOPOLIS – ORAȘUL TINERILOR. PROGRAM DE PRACTICĂ PENTRU ELEVI ȘI STUDENȚI ÎN DOMENIUL ȘTIINȚELOR SOCIALE”

CLAUDIOPOLIS – orașul tinerilor. Program de practică pentru elevi și studenți în domeniul științelor sociale, sponsorizat de Fondul Social European. Director de proiect, dr. Adrian Corpădean. (2014-2015).

EVALUAREA DEZVOLTĂRII REGIONALE

Grant pentru dezvoltarea curriculară a Programului de Masterat “Evaluarea Dezvoltării Regionale”, sponsorizat de Fondul Social European (2011-2013).

„JACQUES DELORS– BAZELE TRANZIȚIEI DE LA SISTEMUL EDUCATIONAL LA VIAȚA ACTIVĂ”

Programul de practică în managementul proiectelor „Jacques Delors– Bazele tranziției de la sistemul educational la viața activă”, finanțat de Fondul Social European (2009-2011).

DEMETRA

Dezvoltarea unei instruiri metodologice pentru instructorii companiei care oferă formare la locul de muncă în domeniul maselor plastice și în sectoare industriale conexe.

INNOME

INNOME Instruire pentru Sistemul de Management al Inovării – ERASMUS +.