Mirela GROZA

• Șef Serviciu Relații Publice ADR Centru, antreprenor

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit Facultatea Studii Europene, nivel licență în 2005.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Parcursul meu de studii a fost completat cu Facultatea de Știinte Economice – profil Turism Servicii, cu o Școală Postliceală Sanitară și, în curând, aș dori să-l completez cu un Master în Relații internaționale și Diplomație.
Parcursul profesional a început ca jurnalist- reporter corespondent Antena 1, apoi purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică, iar din 2006 – datorită studiilor FSE – am fost angajată ca expert relații publice în cadrul ADR Centru. Între timp, urmând un curs de formare antreprenorială derulat printr-un program predecesor al programului Start-up Nation, alături de familie am demarat o mică afacere în Alba Iulia. În prezent dețin 2 mici afaceri de familie, una care activează din 2007 și a doua deschisă din 2022 în mediul rural.
Atât studiile, cât și dorința de a realiza ceva au fost relevante pentru acest drum pe care l-am avut până acum, fiind secondate în acești ani, de sprijinul familiei și al prietenilor. Toate m-au ajutat să ajung unde sunt acum, respectiv Șef Serviciu Relații Publice în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, unde lucrez alături de alți colegi absolvenți FSE și Coordonator Europe Direct Regiunea Centru, care mi-a creat deseori ocazia de a întâlni alți absolvenți ai Facultății.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Dorința de a face ceva și de a te implica cred că sunt necesare pentru a declanșa o acțiune, apoi perseverența, nivelul de cunoștințe și seriozitatea cu care tratezi atribuțiile pe care le-ai anticipat sau nu, dar în același timp și curiozitatea e importantă, pentru a învăța sau a dobândi mereu ceva nou, pentru a căuta soluții la provocările care vor apărea mereu la orice loc de muncă, fiindcă nimic nu e perfect.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Înveți din amândouă sigur, diferența este ce anume înveți și cât de dureros poate fi. Dacă succesul generează un sentiment de satisfacție -senzația aceasta te motivează să mergi înainte, să crești, eșecul însă, este de obicei dureros dar te marchează mai dur, înveți și reții mai repede în special ce să nu repeți. După fiecare însă e important în cât timp te repui din nou pe drum pentru un nou proiect sau un proiect mai amplu.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Prietenii ar spune: mereu un nou proiect. Dar printre lucrurile care îmi fac plăcere și îmi dau energia necesară de a căuta și găsi idei noi, fie la serviciu, fie acasă, este să văd locuri pline de istorie, să văd comportamentele oamenilor, să gust puțin din ceea ce e ”acasă” pentru alții – iar pentru asta am timp și-mi fac cu ocazia fiecărei călătorii.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Le-aș spune să investească mereu în ei, să învețe din orice: eveniment, conjunctură, film, carte, activitate, persoană. E important să se cunoască și să investească în dezvoltarea lor, înainte de orice altceva – așa vor face față la orice lucru neașteptat sau nou.
Pornind de la ce am spus mai sus anterior, sfaturi și recomandări se găsesc în tot ceea ce întâlnim în viață. Aș prelua însă câteva cuvinte din ”The curios case of Benjamin Button: ”niciodată nu e prea târziu sau prea devreme pentru a fi cine vrei tu să fii. Nu există limită de timp, te poți opri când vrei, te poți schimba sau rămâne la fel, nu există reguli. Poți face bine sau rău, dar sper să faci bine. Sper să vezi lucruri care te surprind, să simți lucruri pe care nu le-ai simțit niciodată, să întâlnești oameni cu alt punct de vedere. Sper să trăiești o viață de care ești mândru. Dacă descoperi că nu ești, sper că ai puterea să o iei de la capăt”.
Ce aș fi vrut să știu și eu însă, este că inerent, în viață o să avem dezamăgiri, disperări, dar și bucurii. O să vină zile grele când nu mai vezi ieșirea și atunci e important să faci o pauză – minute, ore, zile – va trece – abia după ce va trece ia o decizie și vei vedea o nouă perspectivă, vor fi alte oportunități, de multe ori mai bune.