Cătălina VRABIE

• Communication Manager - Europa Media Budapesta

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit programul de masterat Comunicare internațională, promoția 2018-2020.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Încă din timpul masteratului (și apoi un an după finalizarea acestuia), am lucrat ca Social Media Specialist pentru o agenție de marketing din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, probabil previzibil având în vedere profilul masteratului, îmi doream să urmez o carieră internațională…ceea ce s-a și întâmplat! Momentan sunt Communication Manager în cadrul unei companii din Budapesta care activează în domeniul proiectelor cu finanțare europeană. Aș putea spune că sunt o norocoasă deoarece jobul actual se pliază perfect pe ceea ce am studiat!

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

În primul rând, aș menționa capacitatea de adaptare și de deschidere la nou. Nebănuite sunt căile carierei! Sunt puțini cei care obțin jobul ideal (pentru ei) abia ieșiți de pe băncile facultății, dar asta nu trebuie să-i descurajeze pe viitorii absolvenți. Din contră, orice experiență poate fi valoroasă și te poate învăța ceva care îți va folosi în viitor (de pildă, eu mi-am început cariera ca librar, ceea ce m-a învățat să lucrez cu oamenii – o calitate absolut necesară ca om de comunicare).
În al doilea rând, aș menționa – și aici corelez cu primul punct – răbdarea. Roma nu a fost construită într-o zi, iar cariera noastră cu atât mai mult. Cunoștințele de specialitate se dobândesc în timp, abilitățile la fel – carierele se construiesc pas cu pas, oricât de mult am vrea noi să accelerăm procesul.
În ultimul rând, din punctul meu de vedere, un profesionist e cel care își asumă responsabilitatea atunci când a greșit și care acceptă feedback-ul negativ (dacă e cazul) cu eleganță.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Nu știu dacă învăț din succes sau din eșec, cât din mers, din tot ceea ce mi se întâmplă. Dar pot spune că încerc să privesc succesul cu modestie și să nu iau micile eșecuri prea în serios.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Prietenii mei glumesc adesea spunându-mi că am un stil de viață nomad, ceea ce e și adevărat: îmi place foarte mult să călătoresc și să duc o viață activă, în care nicio zi nu seamănă cu cealaltă. În general, mă pasionează tot ce ține de domeniul cultural, și aici fac o precizare și o îndrumare către lectură. Cred că cititul a avut un rol foarte benefic în viața mea și m-a format către ceea ce sunt acum.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Nu pot să recomand îndeajuns studenților, prietenilor, tuturor persoanelor pe care le cunosc la vârsta facultății, experiența Erasmus – e de departe cea mai minunată experiență pe care o poți avea ca student, iar cu puțină motivație, e și foarte accesibilă (iar profesorii de la Facultatea de Studii Europene sunt extrem de deschiși în a vă ajuta în procesul de aplicare, vorbesc din experiență). Un alt sfat pe care l-aș da studenților ar fi să se bucure cât pot de mult de perioada facultății: să învețe, să lege prietenii, să facă voluntariat, să profite de oportunitățile culturale din Cluj. Odată cu primul job, timpul liber (și energia) vor fi mai reduse – așa că enjoy it while it lasts!