Florina BÂRDEA (DEIAC)
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene (licență, master, anul absolvirii)?
În anul 2012, am absolvit specializarea Relații Internaționale și Studii Europene (limba română), nivel licență.
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
După finalizarea studiilor la nivel licență, am urmat programul de masterat în 2012-2014, Specializarea: Gestiunea și Evaluarea Proiectelor în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca. Practic, cariera mea profesională începe din ultimul an de master, în 2014 prin participarea la un program educativ de formare profesională inițiat și dezvoltat de Hygia-Consult SRL -,,Learn Consulting Do Consulting”. Azi activez în calitate de consultant, în domeniul consultanței, având o experiență de aproximativ 8 ani. În urma absolvirii programului, am urmat un internship în cadrul AgroTransilvania Cluster, partener al programului de formare profesionala, timp de 3 luni, după care am fost angajată, acesta fiind primul contact cu structura de tip ,,cluster”. Începând din 2014 și până în prezent fac parte din echipa de management a AgroTransilvania Cluster, unde dețin poziția de Consultant sistem de calitate, principalele activități pe care le desfășor fiind: activități de management de cluster, dezvoltare și implementare strategie, coordonare proiecte/parteneriate de practică și alte activități de reprezentare/dezvoltare a clusterului. Începând cu 2018, urmez studiile doctorale cu specializare “Inginerie și Management în Agricultură și Dezvoltare Rurală”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, în domeniul excelenței managementului de cluster, care au venit ca o specializare a activității mele profesionale în cadrul AgroTransilvania Cluster. Activitatea desfășurată în cadrul clusterului reprezintă continuarea pentru poziția de Consultant Mangement de proiect, unde desfășor activități de consultanță specifică fondurilor structurale și de coeziune europene, dar și trainer/mentor în cadrul diferitelor programe de formare interne ale companiei. Așadar, carierea mea profesională este urmarea firească a studiilor absolvite.
3. Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Pentru a deveni un profesionist într-un domeniu de activitate sunt esențiale trei caracteristici: cunoașterea domeniului de activitate, perseverența și răbdarea. Procesul de învățare se face în timp, iar cu pași mărunți se ajunge la performanță. Este foarte important și să îți placă domeniul de activitate.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Domeniul în care activez, m-a încurajat să învăț de cele mai multe ori din eșec. Succesul din punctul meu de vedere este rezultatul lucrului bine făcut. Proiectele nefinanțate, nereușitele, m-au ambiționat și mai tare să perseverez, să evoluez astfel încât să excelez în domeniul meu de activitate, chiar dacă mi s-au mai închis și uși de-a lungul timpului. Este o realitate a zilelor noastre, care nu poate fi ignorată dar în același timp, aș numi-o faza motivațională de a demonstra că poți mai mult. De fel, sunt o persoană foarte ambițioasă și perseverentă, careia ii place să își atingă obiectivele propuse.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Imi place să citesc, să călătoresc dar de cele mai multe ori timpul nu este de partea mea. De când dețin statutul de mamă, timpul liber este dedicat copilului meu și iubesc să petrec timpul cu el și restul familiei.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
Încurajez studenții să creadă în visurile lor și să fie încrezători în forțele lor, deoarece cu pași mici, se poate atinge orice obiectiv și oricât de dificil ar fi. În viață, să profitați de oportunități, niciodată nu se știe unde vă pot duce.