Alina STANCIU
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)
Am absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene în limba română în 2017.
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
În urma absolvirii programului de licență, am început un stagiu de practică în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, iar ulterior am fost angajată pe postul de asistent parlamentar acreditat în aceeași instituție, unde îmi desfășor și astăzi. Aceasta are legătură directă cu studiile urmate, întrucât meseria de asistent parlamentar presupune oferirea consilierii tehnice europarlamentarului în ceea ce privește procedurile și activitatea legislativă a Parlamentului European. Așadar, meseria pe care o am îmi oferă posibilitatea de a pune în practică cunoștințele obținute la facultate.
3. Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Din punctul meu de vedere tenacitatea, perfecționismul și dorința de a învăța în permanență sunt aspecte esențiale pentru a reuși să devii un bun profesionist. Orice domeniu de activitate evoluează în timp, iar pentru a-ți face meseria bine trebuie să îți dorești să înveți mereu lucruri noi și să-ți actualizezi cunoștințele. Tendința de a face lucrurile pe cât de bine posibil va contribui într-o mare măsură la succesul meseriei. Și nu în ultimul rând, consider că fiecare dintre noi ar trebui să-și dorească mereu să avanseze, astfel încât mâine să devenim mai buni decât astăzi, însă acest lucru nu se poate realiza fără tenacitate.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Desigur, succesul ne oferă satisfacția că am făcut ceva remarcabil și eficient pentru noi și pentru societate, ceea ce este o răsplată pentru munca depusă și ne motivează să depunem în continuare eforturi pentru a reuși. În același timp, consider că orice eșec și dificultate din viața noastră are menirea de a ne determina să reflectăm referitor la ceea ce nu a mers bine și să găsim soluția pentru a depăși acest moment. Până la urmă, nu contează cum cazi, ci cum te ridici și înfrunți provocarea. Eu cred că provocările întâmpinate trebuie să ne ajute să ne îmbunătățim și să ne eficientizăm modul de a lucra și de a acționa.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Întotdeauna am ținut să am un echilibru între viața profesională și cea personală, pe cât este posibil, pentru că de asta depinde echilibrul meu emoțional. Așadar, printre principalele pasiuni pe care le am sunt călătoriile, sportul, plimbările în aer liber, gătitul. Întrucât activitatea profesională necesită mult timp pe parcursul săptămânii, weekend-urile și vacanțele sunt dedicate pasiunilor. Însă nu în ultimul rând, doresc să menționez că meseria pe care o fac este și ea parte din pasiunile mele.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
Albert Einstein spunea:,, Sunt recunoscător tuturor celor care mi-au spus NU. Din cauza lor m-am descurcat singur.” Le-aș sugera studenților ca indiferent de cât de multe uși li s-ar închide, să nu renunțe niciodată la visul lor, să fie mereu dornici de a învăța și să fie siguri de cunoștințele pe care le au. I-aș sfătui să-și mențină poziția și opinia și să nu-și piardă niciodată încrederea și speranța în ceea ce vor să realizeze. Atâta timp cât își vor dori să muncească pentru visul lor într-o manieră corectă și cu dedicare, roadele muncii vor apărea mai devreme sau mai târziu.