Simona SÎRBU

• Asistent Manager - Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj

 

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit specializarea Relații Internaționale și Studii Europene (limba română), nivel licență în anul 2018 și specializările Afaceri Europene și Management de Programe și Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor, nivel master în anul 2020.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Încă din liceu am fost pasionată de inițiativele și proiectele de implicare civică și dezvoltare a societății civile, programul de licență și cele de masterat completând perfect pasiunea mea, transformând-o în cariera. Am început să pun bazele dezvoltării mele profesionale în facultate, unde m-am implicat în diverse ONG-uri, am participat în proiecte, atât academice, cât și de dezvoltare personală și am făcut câteva intershipuri și trainershipuri în companii și instituții. În prezent lucrez în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în cadrul departamentului de Antreprenorial și Economie Socială, unde mă ocup cu scrierea și managementul proiectelor pentru dezvoltarea comunității și a societății civile. Munca în cadrul proiectelor este una dinamică, am avut plăcerea de a lucra în diverse proiecte care au vizat creșterea competențelor antreprenoriale, dezvoltarea sectorului cultural, promovarea modelelor de achiziții verzi și sociale, dezvoltarea de modele întreprinderi sociale, creșterea capacității și sustenabilității financiare a ONG-urilor etc.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Adaptabilitate. Perseverență. Implicare.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Cred că învățăm atât din succes, cât și din eșec. Toate evenimentele prin care trecem în viață ne formează într-o oarecare măsură și de multe ori învățăm chiar și inconștient din ele. De-a lungul vieții vom ajunge inevitabil în poziția unde vom avea succes și ne simțim ca pe vârful lumii, dar și la imperiosul și indezirabilul eșec. În această ultimă situație cel mai bun profesor este chiar timpul. Este important să ne acordăm timp și să fim sinceri cu noi înșine, să vedem unde făcut acel pas greșit și să avem curajul de a ne ridica și de a încerca încă o dată.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

De obicei când îmi adresează cineva această întrebare obișnuiesc să spun că am prea multe pasiuni și prea puțin timp. În spiritul acestui ,,am prea puțin timp” am încercat să îmi schimb perspectiva și felul în care mă raportez la ea. În loc de pasiuni mi-am creat o listă „de făcut într-o viață” (acel The Bucket List), unde am trecut diverse provocări care să mă scoată din zona de conform, experiențe pe care vreau să le trăiesc, locuri pe care vreau să le explorez și lucruri pe care vreau să le învăț. Bineînțeles, această listă este mereu în schimbare, dar câteva dintre punctele de pe ea sunt: să călătoresc în toate țările lumii, să vorbesc cel puțin 5 limbi străine, să învăț să pilotez un avion, să mă mut într-o țara exotică pentru o perioadă, să mă specializez în fotografia de natură și multe altele.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Implicați-vă activ în cât mai multe lucruri! Cu cât te implici mai mult în diferite activități cu atât ai mai multe șanse să înveți despre tine (cine ești, cu lucrezi cu ceilalți, cum reacționezi când ești pus într-o situație nouă), dar și să îți dezvolți abilități și competențe noi. Am știu că doresc să îmi dezvolt o carieră în domeniul proiectelor pentru că am făcut voluntariat în diferite ONG-uri, unde cream proiecte mici pentru comunitatea locală. Toate experiențele pe care le-am trăit în cadrul activităților în care m-am implicat fie ele academice, în ONG-uri sau evenimente independente, m-au ajutat să îmi dezvolt aptitudini și atitudini noi, să învăț lucruri practice și să cunosc oameni noi și interesanți.