Maria TALMAZAN

• Consultantă principală, Direcția drepturile copilului – Oficiul Avocatului Poporului, Republica Moldova

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene (licență, master, anul absolvirii)?

În cadrul Facultății de Studii Europene, în 2021, am absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Următoarea etapă a fost să revin în Republica Moldova și să continui calea studiilor europene. Astfel, am aplicat la un program de master în cadrul Facultății de Drept a Universității de Studii Europene din Moldova, specializarea Drept internațional. În același timp, m-am angajat în cadrul Oficiului Avocatului Poporului. Fără îndoială, studiile urmate mi-au deschis ușa în acest domeniu, deoarece, acum, atribuțiile mele se referă, dar nu se limitează la: realizarea activităților de promovare și de monitorizare a implementării la nivel național a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și a altor tratate internaționale la care Republica Moldova este parte; elaborarea propunerilor de modificare a cadrului normativ și de elaborarea a politicilor publice pentru asigurarea implementării standardelor internaționale; avizarea actelor normative ce vizează drepturile copilului; precum și acordarea protecției necesare copilului aflat în dificultate sau în situație de risc.

 

3. Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

După mine, pentru a deveni un profesionist apreciat, este nevoie, în primul rând, de perseverență: să fii puternic determinat, autodisciplinat și responsabil în ceea ce faci. Pentru a face față schimbărilor, dar și situațiilor imprevizibile, este nevoie de flexibilitate și adaptabilitate. Și, desigur, este foarte importantă abilitatea de a colabora și a lucra în echipă, generând idei și soluții eficiente și îmbunătățind astfel calitatea rezultatelor.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

E minunat să avem o atitudine de învățare continuă. Succesul, ca și eșecul, este doar o etapă în acest proces, nu un punct final. Astfel, de fiecare dată îmi amintesc cuvintele lui Henry Ford: „Eșecul este pur și simplu șansa de a încerca din nou, de data asta cu mai multă inteligență.”.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Atunci când sunt epuizată, prefer să diluez realitatea și să mă cufund în lumea lecturii fantastice. Îmi place să explorez și mă inspiră lumea în care înfruntarea fricii și găsirea forței în momentele cele mai întunecate aduce eroul la cele mai înalte culmi.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Mereu îmi spun mie însumi: „Atunci când cred că nu mai pot – mai pot oleacă!”. Întotdeauna avem posibilități și rezerve neexplorate. De multe ori, limitele noastre se dovedesc a fi doar bariere psihologice, peste care putem trece cu o mică doză de efort suplimentar și ieșind din zona de confort, ajungând să înțelegem că suntem mult mai puternici decât am crezut că putem fi.