Diana COSMA

• Coordonator Alumni UBB

 

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Licență: Relații Internaționale și Studii Europene, limba engleză (2017)
Masterat: Studii Politice Europene Comparate, limba franceză (2019)

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Ruta mea de carieră a fost una foarte plăcută și s-a dovedit foarte prietenoasă cu “absolventa” de Studii Europene-Diana Cosma. Au apărut în calea mea oferte de muncă convenabile, iar eu consider că le-am valorizat corespunzător. Nu am ales întotdeauna oportunitățile de carieră la care am considerat că mă „pricep” sau pentru care aș fi „cea mai potrivită”. În schimb, am înțeles foarte bine ceea ce presupune un anumit tip de job și am procedat la achiziția abilităților în zonele în care am considerat că aș avea nevoie. Am considerat acele joburi niște oportunități de dezvoltare și le-am tratat cu seriozitate.
Din 2018 am avut funcția de International Officer la Centrul de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai. Fișa postului prevedea activități aflate în strânsă legătură cu ceea ce studiasem in facultate, combinând elemente legate de comunicare interculturală, comunicare instituțională, adesea negociere și coordonarea unor proiecte de talie mică. Studiile la această Facultate mi-au dezvoltat o înțelegere mai profundă a spațiului internațional, al complexității relațiilor internaționale, ceea ce mi-a conferit, ulterior, ușurință și naturalețe în interacțiunea cu persoane străine.
Incepând cu 2023, am devenit Coordonator Alumni la Universitatea Babeș-Bolyai. Munca mea presupune să mă asigur că, prin Biroul Alumni, Universitatea reușește să se conecteze cu cât mai mulți absolvenți și să păstrează în comunitatea Alumni UBB. Pe lângă recrutare și publicitate, oferim membrilor și studenților oportunități de a participa la workshopuri utile indifferent de Facultatea la care învață susținute de absolvenți-profesioniști în domeniile lor de activitate, programe de mentorat și invitații la evenimente de networking și socializare. Acest loc de muncă este o sursă de inspirație continuă și un foarte bun mijloc de a mă conecta cu profesioniști din domenii diverse, pe care să îi aduc alături de studenți, astfel îmbogățind experiența academică a acestora.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Cred că pentru a deveni un profesionist într-un domeniu de activitate este necesar să ne preocupe constant evoluția noastră. Consider că fiecare persoană are propria rețetă pentru succes și este de datoria fiecăruia dinstre noi să o descoperim. În același timp, cred că anumite principii ne pot guverna activitatea, indiferent de drumul ales:
1. Atitudine orientată spre desăvârșire – Consider că preocuparea constantă pentru a îmbunătăți felul în care facem orice lucru din viața de zi cu zi. A fi un profesionist presupune mai mult decât cunoașterea aprofundată a unui domeniu. Aceasta este, într-adevăr, o condiție sine qua non. Dar, pe lângă cunoștințe, atenția la felul în care livrăm ceea ce știm, grija pentru felul în care interacționăm cu clienții sau colaboratorii, respectul pe care îl manifestăm față de colegii de breaslă, ne compun ca o persoană complexă și profesionsită.
2. Dispoziția de a face efort – Având în vedere dinamismul și imprevizibilul zilelor noastre, ne putem regăsi în fața unor situații pe care poate nu le-am prevăzut, și pentru care nu ne-am putut pregăti în avans. În cazul meu, au apărut adesea anumite oportunități, care m-au pus în situația de a ieși din zona de confort și a face, temporar, compromisuri în ceea ce privește timpul meu liber. Fiind totuși la început de carieră, am considerat că aceste situații pot fi niște ocazii rare de a cunoaște oameni noi sau de a învăța lucruri noi, căpătând, astfel, mai multă experiență profesională.
3. Gestionarea propriilor emoții – Una dintre abilități pe care le-aș antrena în permanență este gestionarea propriilor emoții. Consider că a avea emoții este o virtute, însă pentru a le exploata constructiv poate fi nevoie de multă muncă cu propria persoană. Odată ce reușim să ne gestionăm emoțiile, mintea noastră va fi mai limpede, deciziile mai corecte, conduita adecvată și vom face față oricăror situații.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Țin minte mai mult un eșec decât un succes, pentru că îl accept mai greu. Mă afectează. De cele mai multe ori, înțeleg destul de repede ceea ce am de făcut, iar dacă lucrurile nu merg cum mi-aș dori, intervine, evident, neîmplinirea. În general, realizez pe parcurs că lucrurile merg într-o direcție greșită și încerc să corectez cât mai repede, să previn un posibil eșec. Dacă totuși nu reușesc, merg înapoi pe firul acțiunilor, privind sincer și foarte critic desfășurarea acestora, astfel încât să pot sesiza breșe, situații care aveau nevoie de mai multă atenție, mai multă muncă, respectiv ce ar fi de evitat în alte situații… Am teamă de eșec și acord o atenție sporită lucrurilor, tocmai din această cauză. În plus, sunt conștientă că un rezultat negativ poate să afecteze o întreagă echipă, deci nu este vorba numai despre experiența mea…
În același timp, învăț și din succes, dar peste acestea trecem mult mai repede. Ni se pare, în general, firesc ca lucrurile să meargă bine, să ne îndeplinim misiunile și să trecem mereu la pasul următor. Personal, reflectez mai puțin la succes și mai mult la eșec…

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Îmi place să fac activități în aer liber, preferabil în afara orașului: trekking și diverse plimbări în natură. Momentan, nu aloc timp atât cât mi-aș dori acestor activități, dar sunt conștientă că este o situație temporară, iar acest lucru se întâmplă pentru că m-am implicat și în alte activități pe lângă jobul meu principal. Dacă nu pot pleca din oraș, încerc să mă relaxez ocupându-mă de lucruri mai mici indoor, precum modelarea ceramicii sau pictura, la un nivel destul de amator.

 

6. Ce le-ați spune studenților? Un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Perioada studenției este o perioadă a căutărilor și a explorării. Profitați de acest timp în care încă puteți greși, în care încă puteți descoperi domenii de activitate noi, cărți, oameni care să vă inspire și cu care să aveți un sens comun. Trăiți conștient și în prezent, fiți onești cu voi înșivă și cu cei din jur. Trăiți autentic. Inspirați-vă din viețile altora, însă adaptați totul vouă.
Un motto care mă inspiră în această perioadă este:
„It doesn’t take great men to do things, but it is doing things that make men great.”
Cred că acest motto ne încurajează la acțiune, indiferent de circumstanțele sau de condiția în care ne aflăm. Nu cred că trebuie așteptat acel moment perfect, ci trebuie să avem inițiative, să începem de undeva, să fim dedicați și constanți, iar rezultatele vor apărea. Doar acționând și făcând lucruri putem deveni relevanți pentru comunitatea sau societatea noastră.