Daniel ŞOLOGON
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)
Sunt absolvent de Managementul Institutiilor Europene, (specializare denumită acum Management), nivel licență, anul 2004.
Studiile de masterat le-am facut la Facultatea de Business a UBB.
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
În ultimii ani de facultate, am lucrat la Centrul de Cooperări Internaționale al UBB programul de mobilități studentești Socrates /Erasmus.
După absolvire, am mers spre mediul privat și am avut o experiență consistentă și formatoare la Brinel, lider al pieței regionale de IT&C. Au urmat câteva experiențe profesionale care mi-au permis specializarea financiară.
Apoi, am fost, timp de 3 ani, parte a echipei unui fond de investiții olandez în România.
De 12 ani scriu istorie la Cemacon😉 mai întâi ca Director financiar și, apoi, în prezent, ca Director General al celei mai dinamice companii din sectorul materialelor de construcții, care a trecut printr-o restructurare profundă financiară și de business, a reușit o creștere de 7 ori a cifrei de afaceri și de peste 70 de ori a capitalizării bursiere din 2011 până în prezent și este o referință de inovație și de agilitate strategică într-o piață foarte concurențială, dominată de jucători multinaționali.
3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Pentru a performa, este important să existe drag și pasiune pentru domeniu, înțelegerea sensului și contribuției tale și un set de valori etice și de seriozitate și responsabilitate de care să ții cont în orice activitate realizată.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Învăț continuu, mult și cu pasiune, din situații, de la oameni, din cărți, din eșecurile mele și ale altora. Succesul poate fi un demotivator pentru învățare dacă îl înțelegi ca pe ceva permanent; am fost atent, însă, să nu amețesc când am fost în varf și să nu disper cand am fost în prăpastie și să mă raportez la oameni și la valori perene.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Sunt pasionat de viață și mă bucur de orice ocazie de a descoperi, de a mă juca, de a mă mișca, de a fi împreună cu familia și oamenii dragi. Natura, sportul, muzica, istoria sunt doar câteva din bucuriile vieții. La temelie stau familia, soția și cei 5 copii, și trăirea credinței în comunitatea din Biserica Ortodoxă a studenților din campusul Hașdeu.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
În cuvântul spus la absolvire, ca șef de promoție, am spus că la fel de mult ca activitățile de studiu contează implicările extra-curriculare; am fost activ din acest punct de vedere pe perioada facultății, însă, privind în urmă, sunt sigur că puteam fructifica mai bine acea perioada de libertate și posibilități nelimitate de a experimenta și a învăța din diversitatea de activități.
Cred că un tânăr poate reuși dacă abordează viața optimist, serios și dispus ca, mai întâi, să ofere și, apoi, să aștepte răsplata.
Uitându-mă în urmă, sunt tot mai convins de adevărul și puterea înțelepciunii cuprinse în dictonul « Omul propune și Dumnezeu dispune ».