Carina BODEA

• Bursieră a Deutscher Bundestag

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

În anul 2018 am absolvit specializarea Relații Internaționale și Studii Europene în limba germană în cadrul Facultății de Studii Europene.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

În timpul studiilor masterale de Publicitate și Relații Publice din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (tot în limba germană) am participat la mai multe stagii de practică: într-o asociație pentru tineretul vorbitor de limba germană din orașul meu natal (Satu Mare), într-o asociație din Stuttgart, Germania, organizatoare de proiecte pentru tineret și nu în ultimul rând, în Parlamentul Germaniei. În momentul de față mă aflu în Germania, la Würzburg, continuând traseul meu academic cu studiul Psihologiei. În paralel cu studiul lucrez pentru o firmă elvețiană în domeniul marketing-ului. Da.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Perseverența, învățarea și dezvoltarea continuă, creativitatea.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Aș spune că se poate învăța din orice întâmplare a vieții, fie ea etichetată ca ”succes” sau ca ”eșec”. Cred că în ambele cazuri e important să fim deschiși și să acceptăm lecția pe care viața ne-o poate oferi din tolba ei plină cu surprize.
La modul pragmatic, cred că de-a lungul parcursului meu profesional, m-am simțit mai degrabă motivată de o vorbă bună în cadrul unei sesiuni de feedback, de o prezentare desfășurată cu succes sau de oameni mulțumiți în jurul meu. Iar motivația generează un mediu propice pentru învățare.
Însă, ca în viața fiecăruia, au apărut situații extreme și neprevăzute care uneori s-au soldat cu eșecuri. În cazul lor, cel mai bine consider că am învățat și în continuare învăț prin retrospecție: mă uit înapoi și analizez: Ce am făcut bine? Unde există potențial pentru mai bine?

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Sunt pasionată de orice are legătură cu muzica: cânt la 3 instrumente și acum încerc să învăț să cânt la un al patrulea (ukulele). La Würzburg am descoperit mountain biking-ul, neștiind prea multe despre tipurile de biciclete până atunci. Îmi plac așadar mult sporturile și dacă am ocazia, nu spun niciodată nu unui meci de baschet sau volei, tenis sau fotbal. Printre pasiunile mele se mai numără și gătitul, care mă relaxează și îmi oferă un spațiu de experimentare fabulos. Îmi place mult să scriu, pentru pasiunea aceasta încă încerc să îmi fac timp în ultimii ani.

 

6. Ce le-ați spune studenților? Un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

“Everything in moderation, including moderation.” – Oscar Wilde
George Orwell – 1984