Ancuța Cristea (Palade)

• Senior Research Lead - Evalueserve

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Licența (MIE) în 2008 și Masterat (Management Performant) în 2009. FSE a fost o alegere foarte bună pentru cineva care căuta un domeniu spre care să se îndrepte, și m-a ajutat să am viziunea generală asupra unei economii și a unei firme – cât să-mi deschidă drumul spre activitatea de cercetări de piață.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Imediat după absolvire am lucrat în domeniul consultanței pentru fonduri europene, am făcut apoi un stagiu de internship în cadrul Comisiei Europene, la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Ulterior, am intrat în lumea multinaționalelor, pe partea de cercetări de piață și consultanță strategică. Am colaborat de-a lungul timpului cu firme din cadrul Big Three Management Consultancies, și am petrecut un an lucrând cu echipa de cercetări de piață a uneia dintre acestea, în Londra. Pregătirea generalistă din timpul studiilor, expunerea la o diversitate de domenii (de la instituții europene, economie, la management, finanțe și limbi străine) și mai ales deschiderea către un mediu internațional au contat mult pentru modul în care m-am raportat la diversitatea și dinamismul specifice activității de cercetare.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Seriozitate, adaptabilitate, curiozitate / învățare continuă.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Se învață din ambele, dar desigur, lecțiile învățate din eșec au impact mai mare. Poate suna ca un clișeu, dar e important să te poți uneori detașa de rezultatul unei acțiuni și să vezi imaginea de ansamblu – suntem toți verigi interconectate într-un sistem și lucrăm împreună spre a obține calitate – calitate a unui produs, a unui serviciu, și mergând și mai departe, calitate a mediului de lucru și viață a unor oameni. De obicei, un succes sau un eșec personal e doar o etapă în cadrul unui proiect mai mare, e important să învățăm din toate și să punem bazele următoarelor etape și trepte pe care urcăm.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Îmi place să studiez și să înțeleg comportamentele umane, de la introspecție la parenting și relații de muncă. Imi place și să călătoresc și să descopăr istoria locurilor vechi. În ultima vreme, încerc să echilibrez munca de acasă cu parentingul și cu puținul timp în care pot citi – pentru moment, viața e plină, așa cum e deja.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Pentru mine, descoperirea teoriei alegerii (W. Glasser, Choice Theory) a avut un impact major : am înțeles că alegem să reacționam într-un anume fel ca să ne îndeplinim anumite nevoi, dar că nimic nu e prestabilit – totul e o alegere, în ultimă instanță. Tot ce facem e cea mai bună încercare a noastră să obținem ce ne dorim la momentul respectiv. Fără regrete, și cu multă curiozitate și voie bună – înainte !