Alina RUSU

• Founder @Business Academia Singapore @Melbourne

 

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Licența în Studii Europene (1997-2001), incluzând diploma Erasmus in Business Studies în Milano/Italia „Universita’ Cattolica del Sacro Cuore” în 2000/2001. Examenul de licență l-am susținut în 2002.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Cariera mea a început în Milano în sales & marketing, a continuat în ultima decadă în Singapore în formare professională și agile project management cu un rol regional în Asia și Pacific (cu următoarele țări în perimetru: Singapore, Malaesia, Tailanda, Indonesia, Coreea de Sud, Taiwan, Japonia, Australia, China) și a culminat în Melbourne – Australia cu o traiectorie antreprenorială: sunt acum co-fondatoare a firmei Business Academia cu sedii în Singapore și Melbourne. Planul meu inițial a fost să lucrez în cadrul Parlamentului European la Bruxelles, dar traiectoria mea a luat o alta rută înspre soare răsare, la est, în locuri extraordinare, cu o cultură și obiceiuri complexe și diferite față de cele cu care eram obișnuită în Europa.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

  • O minte curioasă care să vă (con)ducă constant la explorarea unor noi dimensiuni, în cadrul, sau în afara subiectului pe care l-ați ales, este pentru mine, aspectul cel mai important.
  • Relațiile cu mentorii pe care să-i observați și de la care să învățați, și partenerii de business cu care să proiectați servicii complexe, complementare subiectului vostru forte, și care să aducă o valoare și mai mare clienților voștri. Din această simbioză veți învăța mult și veți crește profesional și uman.
  • Curaj, să înțelegeți că orice proiect este un drum iterativ fără capăt.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Din amândouă, din succes este important să înțelegem ce facem bine și să continuăm, adăugând câte un nou element. Din eșec probabil se învață cel mai mult, mai ales atunci când dezvoltăm capacitatea de a privi aspectele eșecului din exterior și fără interferența ego-ului, pe cât se poate: ce a mers rău și ce putem face mai bine în viitor? Pentru mine, eșecurile sunt ca semnalizările luminoase: atenție, focus, și re-direcționare.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Imi plac sporturile dinamice: bouldering, free-climbing, crossfit. Chiar dacă am o săptămână intensă de muncă, încerc să mențin o rutină: de două ori/săptămână fac exerciții și merg pe jos în fiecare zi. Imi place să citesc, mai ales când călătoresc cu avionul sau cu trenul pe distanțe mai lungi și fac voluntariat: o oră/săptămână, lecții online cu copiii care vin din situații dezavantajate.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Călătoriți cât de mult puteți, nu mă refer la vacanțele la mare sau munte😊. Din călătoriile în locuri și țări necunoscute, din interacțiunile cu localnicii, cu obiceiurile și felul lor de a fi, veți învăța cel mai mult, veți dezvolta o serie de capacități relaționale; toleranța și adaptabilitatea – sunt cele două dimensiuni cruciale pentru o carieră plină de satisfacții.
Ascultați un episod din podcastul BBC „The infinite monkey cage” cu Brian Cox și Robin Ince: știință și umor la un loc.