Ariadna IGNATIUC

• Accredited Parliamentary Assistant - Bruxelles

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

În primul rând, sper ca răspunsurile mele la aceste întrebări să motiveze tinerii să-și urmeze visurile și să-i inspire să înceapă să-și construiască o carieră în domeniul Relațiilor Internaționale și Studiilor Europene.
Mi-am făcut studiile de licență la Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene în limba română (anul absolvirii 2020) și nu regret. Am ales specializarea din pasiune pentru Uniunea Europeană, din respect pentru valorile care stau la baza acesteia. Scopul meu, odată ce am pășit pragul Facultății, a fost să ajung să lucrez în instituțiile europene, în slujba cetățeanului european.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Visul meu s-a îndeplinit mai devreme decât mă așteptam. La numai 24 de ani, am ajuns la Bruxelles. Lucrez la Parlamentul European în calitate de Accredited Parliamentary Assistant în cabinetul unui eurodeputat român. Când am aplicat pentru această poziție, eram sigură că nu voi fi acceptată, deoarece nu aveam conexiuni cu această lume și mă puteam baza doar pe cunoștințele și competențele dezvoltate până acum în cadrul unor programe de internship la Guvernul și Parlamentul României, Europe Direct București și Centrul pentru Jurnalism Independent din România. Ce pot spune este că îmi place foarte mult ceea ce fac și simt că mi-am găsit locul. Știu că acesta este abia începutul carierei mele. Dar sunt recunoscătoare lui Dumnezeu, profesorilor care m-au inspirat să muncesc și celor dragi pentru susținere. Mulțumesc pentru acest început promițător. În continuare, mă motivează să muncesc dorința de a ajuta oamenii să trăiască într-o Europă a păcii și a democrației!

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Chiar dacă am numai 24 de ani, am întâlnit mulți oameni până acum care activează în diverse domenii. Și am înțeles câteva lucruri importante. Poți fi tu un profesionist foarte bun, dar dacă te gândești numai la interesele tale, nu ai nicio valoare. Deci, în primul rând un profesionist de valoare iubește oamenii, deoarece fiecare dintre noi lucrează într-un fel sau altul pentru oameni.
În al doilea rând corectitudinea este esențială, din punctul meu de vedere. Și când spun corectitudine mă refer la a nu trișa, nu încălca legea, respecta colegii și acționa în conformitate cu principiile enunțate de codul de etică.
Și nu în ultimul rând, ambiția și curajul contează foarte mult. Un om ambițios și curajos iese din zona de confort, acceptă provocările și așa se dezvoltă.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Nu există succes fără eșec. Totuși, suntem oameni și suferim când nu se întâmplă lucrurile așa cum ne dorim, și e normal. Ce fac eu în acest caz ? Cu timpul încerc să înțeleg unde am greșit și ce pot îmbunătăți pentru ca în viitor să nu ajung în astfel de situații. Așa pot spune că învăț din eșec.
Dar și în momentul în care sunt satisfăcută de rezultate și trec printr-o perioadă bună, să-i spunem așa, fiindcă încă nu pot da o definiție succesului, continui să învăț. Trebuie însă să recunosc că de la o vreme am început să conștientizez că viața îmi oferă în fiecare zi câte o lecție, este important eu să fiu atentă. Și mai târziu, să pun în aplicare cele învățate.

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Pentru că sunt o persoană sinceră, n-o să mint. Încă nu am învățat să mențin un echilibru între viața profesională și personală, timp pentru mine practic nu-mi rămâne. Acum cu entuziasm și multă speranță muncesc și primesc plăcere de la activitatea mea în Parlament. Însă, pentru viitor îmi doresc să dedic mai mult timp cititului, deoarece cărțile dintotdeauna au fost parte din viața mea. Îmi plac călătoriile și cel puțin în weekend-uri sper să-mi fac timp pentru ele. La moment explorez Bruxelles-ul care este minunat și plin de farmec.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Recunosc nu-mi prea place să fac recomandări de filme și cărți, și nici nu cred că merită să vă spun eu care personalitate trebuie să vă inspire. În schimb, vreau să împărtășesc cu voi niște principii după care mă ghidez eu și care sper să vă ajute și pe voi în viitor.
1. Să nu vă fie frică niciodată să ieșiți din zona de confort, fiți ambițioși și căutați oportunități.
2. Trimiteți CV-uri, mergeți la interviuri, acceptați refuzurile și învățați din greșeli.
3. Adresați întrebări când aveți neclarități.
4. Păstrați-vă verticalitatea în orice situație.
5. Nu vă comparați cu alții ! Dar tindeți mereu ca azi să deveniți mai buni decât voi, cei de ieri. Dacă ați ajuns până aici, înseamnă că nu v-am plictisit. Mult succes în „aventura” voastră profesională.
Și… ne vedem la Bruxelles sau în altă parte, cine știe 🙂