Diana COSMA

• International Officer - Centrul de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai

 

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Licență : Relații Internaționale și Studii Europene, limba engleză (2017)
Masterat : Studii Politice Europene Comparate, limba franceză (2019).

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

În prezent sunt International Officer la Centrul de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai. Job-ul este în strânsă legătură cu ceea ce am studiat, combinând elemente legate de comunicare interculturală, comunicare instituțională, adesea negociere și coordonare a unor proiecte de talie mică. Studiile la această Facultate mi-au dezvoltat o înțelegere mai profundă a spațiului internațional, al complexității relațiilor internaționale. Acum, aspecte precum multiculturalismul, interconectivitatea și interdependențele globale sunt principii care guvernează activitatea noastră practică zilnic. Sunt recunoscătoare pentru că am rămas în mediul academic.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Cred că pentru a deveni un profesionist într-un domeniu de activitate este necesar să ne preocupe constant evoluția noastră :

1. Apetența spre noutate și diversitate – Această atitudine permite, în primul rând, dobândirea unor cunoștințe teoretice vaste și mereu actualizate. În al doilea rând, având în vedere dinamica accentuată a timpurilor noastre, avem nevoie să dezvoltăm capacitatea de a relaționa și construi împreună cu experți și din alte domenii, ceea ce crește considerabil utilitatea informației noastre, dându-i un sens mult mai practic.

2. Dispoziția de a face efort – Într-o lume ideală, se spune că dacă facem ceea ce ne place, nu vom simți că muncim. În realitate, cred că suntem adesea puși să ieșim din zona de confort. Poate lipsa ocazională a somnului, poate un volum de muncă mai mare pentru un timp, poate un job suplimentar pentru că este o ocazie de neratat etc…

3. Gestionarea propriilor emoții – Una dintre caracteristicile pe care le-aș antrena în permanență este gestionarea propriilor emoții. A avea emoții este o virtute, însă pentru a le exploata constructiv poate fi nevoie de multă muncă cu propria persoană. Odată ce reușim să ne gestionăm emoțiile, mintea noastră va fi mai limpede, deciziile mai inspirate, conduita adecvată și vom face față oricăror situații.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Țin minte mai mult un eșec decât un succes, pentru că îl accept mai greu. Mă afectează. De cele mai multe ori înțeleg destul de repede ceea ce am de făcut, iar dacă lucrurile nu merg cum mi-aș dori, intervine dezamăgirea, neîmplinirea. In general, realizez pe parcurs că lucrurile merg într-o direcție greșită și încerc să corectez cât mai reped, să previn un posibil eșec. Dacă totuși nu reușesc, merg înapoi pe firul acțiunilor, privind sincer și foarte critic desfășurarea acestora, astfel încât să pot sesiza breșe, situații care aveau nevoie de mai multă atenție, mai multa muncă, respectiv ce ar fi de evitat în alte situații… Am teamă de eșec și acord o atenție sporită lucrurilor, tocmai din această cauză. În plus, un rezultat negativ poate să afecteze o întreagă echipă, deci nu este vorba numai despre noi…

In același timp, învăț și din succes, dar peste acestea trecem mult mai repede. Ni se pare, în general, firesc ca lucrurile să meargă bine. Dacă am descoperit ingredientele pentru succes, ar fi recomandat sa le folosim cât mai des…

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Îmi place să fac activități în aer liber, preferabil în afara orașului. trekking și diverse plimbări în natură. Aș spune că nu pot aloca timp cât mi-as dori acestor activități, dar acest lucru se întâmplă pentru că m-am implicat și în alte activități. Dacă nu pot pleca din oraș, încerc să mă relaxez ocupându-mă de lucruri mai mici, precum modelarea ceramicii sau pictură, la un nivel destul de amator.

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

O să mă rezum la sfatul următor : Învățați unde să căutați! Cărți, filme, oameni… Veți găsi ce este pentru voi. Dacă nu veți găsi voi, fiind în zona în care trebuie, vă vor găsi ei pe voi…