Dalila CIUCLAN

• Inspector de specialitate - Primăria Municipiului Cluj-Napoca

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)

Am absolvit Relații Internaționale și Studii Europene în limba română – nivel licență și Afaceri Europene și Management de Programe, nivel master.

 

2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?

Activez în sectorul public, în domeniul dezvoltării locale și fondurilor europene și sunt consilier – manager de proiect în diferite proiecte internaționale finanțate de Comisia Europeană prin programe precum Interreg, Urban Innovative Actions, Horizon 2020 și URBACT III. De asemenea, fac parte din echipa Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), un instrument de guvernanță participativă dezvoltat de municipalitatea clujeană pentru a încuraja cetățenii să participe la luarea deciziilor. Am un interes deosebit pentru modul în care procesele de angajare ale comunității schimbă dinamica ecosistemului local.

 

3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?

Cel mai important, în orice domeniu, este să îți pese și să te dedici muncii pe care o faci. Seriozitatea și determinarea sunt, de asemenea, trăsături definitorii ale unui profesionist. Însă, cred cu tărie că educația este cheia de la care pornește totul, este baza unui profesionist și consider că procesul acesta de învățare se desfășoară pe tot parcursul vieții.

 

4. Învățați din succes sau din eșec?

Învăț din toate experiențele și cred că succesul vine doar cu multă muncă și o groază de întrebări și necunoscute, dar determinarea și modul de gândire sunt cele care fac diferența. Nu trebuie să ne fie frică de eșec sau de greșeli pentru că nu există o formulă a succesului și de aceea voi împărtăși unul dintre citatele lui George Bernard Shaw, un citat care îmi place mult și un îndemn extrem de valoros : “Succesul nu constă în a nu face greșeli, ci în a nu face aceeași greșeală de două ori.”

 

5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?

Drumețiile în natura au devenit modalitatea mea preferată de a mă relaxa și a profita de timpul liber, care este extrem de limitat. În 2020, în plină pandemie, mi-am propus să urc pe munții României și să mă bucur de ce oferă înălțimile lor: claritate și libertate. Muntele m-a învățat să fiu mai prezentă, mai atentă la cum trăiesc fiecare moment și să mă bucur de călătorie, iar astfel am descoperit că muntele este un profesor bun cu lecții interesante.

 

6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.

Sfatul meu este să fie curioși! Să citească cât mai multe cărți, să se informeze din surse sigure și corecte, să aibă încredere în ei și să pună mereu întrebări. Tinerii trebuie să înțeleagă că vocea lor este una puternică și se poate face auzită. Profit de această ocazie să menționez că anul 2022 este Anul European al Tineretului, iar evenimentele care vor avea loc cu acest prilej merită atenție deosebită.

Ce aș mai adăuga, ca fiind extrem de important, este cultivarea și dezvoltarea inteligenței emoționale, care este o caracteristică extrem de importantă atât pentru a avea o viață personală armonioasă, cât și una profesională de succes. Un alt ingredient, care face diferența în viața de adult este disciplina și cu cât înțelegi mai repede acest lucru, cu atât mai bine.

În încheiere, las unul dintre citatele mele favorite, care surprinde atât de bine importanța alegerilor pe care le facem: ”Where you are a year from now is a reflection of the choices you choose to make right now.