Conf. univ. dr. Adrian CORPĂDEAN
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene? (licență, master, anul absolvirii)
Licență în Relații Internaționale și Studii Europene în limba română ( 4 ani, absolvită în 2008), masterat Afaceri Europene și Management de Programe (2 ani, absolvit în 2010), doctorat (3 ani, titlul acordat în 2013).
2. Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
După admiterea la doctorat am început să predau seminarii la FSE, iar din 2012 am fost angajat ca asistent, din 2014 ca lector, iar din 2016 sunt conferențiar și predau discipline de istoria integrării europene, procesul decizional al UE, managementul proiectelor (sunt și managerul mai multor proiecte implementate de FSE) și comunicare. Am fost prodecan responsabil cu relațiile internaționale și viața studențească în perioada 2016-2020, iar din aprilie 2020 sunt decanul FSE.
3. Care sunt pentru D-voastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Evitarea mediocrității, perseverența (care vine împreună cu anduranța) și ideea de a face lucrurile la timp (deadline-urile se numesc așa cu bun motiv).
4. Învățați din succes sau din eșec?
Eșecurile sunt frustrante, dar nu ai cum să progresezi fără să te lovești de ele, mai ales când lucrezi pe proiecte sau în domeniul administrativ. Când ai greșit, cred că trebuie să asumi, să evaluezi paguba și să o repari cât de repede, înainte să degenereze, NU să cauți vinovați în jurul tău. Evident că aici intervine un proces de învățare. Cât despre succes, cine nu și-l dorește? 🙂
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Sunt câteva pasiuni de care nu mă las orice ar fi, precum sportul (zi-mi care și fii sigur că îmi place), mașinile (dar tot mai eco), și călătoriile (utilul+plăcutul, dacă se poate).
6. Ce le-ați spune studenților? Un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
În viață nu trebuie să fii nici optimist, nici pesimist, ci – să zicem – optimalist, adică să știi profita de lucurile bune cu care te intersectezi, având și o doză forte de realism.