Ionela CIOLAN
1. Ce studii ați absolvit în cadrul Facultății de Studii Europene (licență, master, anul absolvirii)?
Am absolvit specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, nivel licență, în anul 2011.
2.Ce rută de carieră ați urmat după finalizarea studiilor? Unde vă desfășurați activitatea și în ce domeniu? Are legătură cu studiile urmate?
După finalizarea licenței la FSE, m-am mutat la București unde am absolvit un masterat la SNSPA și mi-am continuat activitatea cu un doctorat în Politica Externă a UE. În cadrul masteratului, am beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea Bologna din Italia. Iar mai apoi la doctorat, am urmat mai multe stagii internaționale la Parlamentul European (Bruxelles), Universitatea Tartu (Estonia), Center for European Policy Analysis (Washington D.C.). În plus, am fost selectată pentru prestigioasa bursă Fulbright și timp de un an, am lucrat și studiat la U.C. Berkeley (SUA). În ultimii 9 ani, pe lângă activitatea de cercetare academică, am activat și în societatea civilă din România, fiind inițiatoarea mișcării activiștilor Amnesty International în țara noastră și fondatoarea primului grup civic al Amnesty în România, Amnesty International Bucharest Group. Pentru activitatea din societatea civilă, am obținut un Professional Fellowship de la Departamentul de Stat al SUA în 2015. Momentan, lucrez pentru un think tank în Bruxelles pe politica externă a UE, relațiile UE-NATO, relațiile transatlantice și securitatea la Marea Neagră. Da, toată activitatea mea, atât în domeniul academic, al societății civile și zonei de think tank, este strâns legată de tematica studiilor efectuate.
3.Care sunt pentru dumneavoastră cele mai importante trei caracteristici pentru a deveni profesionist într-un domeniu de activitate?
Consider că pentru a fi un profesionist în domeniul relațiilor externe, o persoană trebuie să citească foarte mult pentru a fi la curent cu toate știrile din zona de interes, să încerce să aibă cât mai multe experiențe internaționale pentru a înțelege mai bine zona relațiilor internaționale și să fie perseverent. O carieră în politica externă se clădește pe foarte multă muncă, multe experiențe internaționale și o mentalitate de „delayed gratification”. Pentru un tânăr, la început de drum, rezultatele muncii sale se vor vedea abia peste câțiva ani.
4. Învățați din succes sau din eșec?
Sunt o persoană care își împinge limitele zonei de confort destul de des și de-a lungul anilor am învățat lecții importante și din momentele de succes, dar și din încercările eșuate. Nu cred în ideea de eșec, ci o văd mai degrabă ca o oportunitate de a învăța unde am greșit și unde pot să fac mai bine data viitoare.
5. Ce pasiuni aveți? Aveți timp pentru ele?
Îmi place să citesc foarte mult și în fiecare zi petrec cel puțin două ore citind. De asemenea, îmi place să petrec timp liber afară, în natură, iar acum cu perioada pandemiei, nevoia de a merge în drumeții și a mă deconecta de la laptop a devenit și mai mare. În plus, fiind o gurmandă, îmi place să gătesc și să experimentez cu rețete noi. E modul în care mă relaxez în momentele în care sunt foarte stresată și simt nevoia unui rezultat instant al muncii mele.
6. Ce le-ați spune studenților? un sfat/o recomandare de carte/film/ un motto după care vă ghidați/o personalitate care vă inspiră.
Sfatul meu pentru studenți este să-și aloce timp să se descopere, să descopere ce pasiuni au, ce zone de interes au, să activeze cât mai mult în asociațiile studențești, să meargă cu Erasmus, să citească cât mai mult. Anii studenției sunt anii în care își pot permite să facă cât mai multe activități, să dea greș, să învețe din lecțiile respective și să încerce din nou. Cred că cel mai important sfat pentru ei este să creadă în șansa lor și să lucreze cât pot ei de mult pentru a-și urma țelul.