Realizarea unei video-conferinte

Programul NetMeeting permite realizarea de conferinte tip convorbire între doi participanti, sau a unei conferinte reale, cu mai multi participanti. În cazul unei convorbiri, unul dintre cei doi participanti trebuie sa îl apeleze pe al doilea, care va accepta convorbirea.

Apelarea se poate realiza:

Apelul poate fi efectuat fie din meniul Call selectând New Call (caz în care se poate selecta tipul de apel: de retea, prin intermediul serverului de cautare, fie detectarea automata a acestuia si se poate opta pentru utilizarea unei conexiuni criptate), fie scriind direct informatia pentru apel în fereastra principala din zona pentru apelare rapida si apasând apoi butonul pentru apelare, cu simbolul telefonului.

Daca se doreste realizarea unei conferinte, se va selecta optiunea Host meeting din meniul Call, dupa care se pot apela participantii la conferinta unul câte unul. Caracteristicile conferintei se precizeaza în momentul crearii acesteia: numele conferintei, eventual o parola pentru accesarea ei, cine poate accepta apeluri de participare la conferinta, cine poate apela noi participanti la conferinta, programele utilitare care pot fi folosite etc.

Dupa realizarea unei legaturi se poate initia utilizarea programelor puse la dispozitie. Daca partenerul de discutie are instalata o camera video, în fereastra video vor aparea imaginile transmise de acesta iar daca ambii parteneri dispun de placa audio, microfon si casti audio/boxe, se va putea discuta utilizând perifericele de intrare-iesire audio. În cazul unei conferinte (cu mai multi participanti) nu este posibila vizualizarea secventelor video transmise de toti participantii, transmisia video si audio realizându-se cu unul singur dintre participanti.

În fereastra situata sub cea video apare lista tuturor participantilor la conferinta, cu numele configurat de ei în program, în cazul în care este selectat modul de vizualizare a persoanelor. Daca se opteaza pentru modul audio, se va oferi posibilitatea de a mari sau micsora volumul microfonului/boxelor. Trecerea de la unul dintre moduri la celalalt se realizeaza cu ajutorul ultimului buton situat în dreapta, sub fereastra video.

În cazul vizualizarii si transmiterii de secvente video se poate si opta pentru urmarirea propriei imagini într-o fereastra separata - meniul View, optiunea My Video(New Window) - sau vizualizarea în aceeasi fereastra a propriei imagini si a partenerului de discutie - selectând din meniul View optiunea Picture?in?Picture.

Daca unul dintre participanti lanseaza programul de chat (figura urmatoare), acesta va fi pornit în mod automat de catre programul NetMeeting pentru toti participantii. Mesajele pot fi trimise fie tuturor participantilor, fie doar unui anumit participant. Programul de chat poate fi utilizat pentru transmiterea simultana de mesaje catre mai multi participanti la conferinta.

19-6.jpg (11835 bytes)
Chat în NetMeeting

Aplicatia Whiteboard poate fi utilizata pentru desenare în comun; daca ea este lansata de catre unul dintre participanti, va porni automat pe calculatoarele tuturor participantilor. Din acest moment se va putea lucra în comun la realizarea unui desen (figura urmatoare). Programul permite inserarea de imagini mai complexe prin intermediul mecanismului Copy / Paste, realizarea de desene, scrierea de texte etc.

19-7.jpg (13311 bytes)
Whiteboard în NetMeeting

În cazul realizarii unei partajari de programe este necesar sa se aleaga mai întâi programele care se doresc a fi partajate (figura urmatoare), indicând daca se doreste sa se permita preluarea controlului de catre un participant, sau doar vizualizarea de catre acestia a aplicatiei respective. Tuturor participantilor li se va afisa o noua fereastra pentru fiecare dintre programele partajate. Acestia vor putea solicita preluarea controlului asupra unui anumit program efectuând un dublu-click pe fereastra corespunzatoare (a programului partajat). În cazul în care preluarea controlului a fost activata si cel care a partajat programul este de acord, acel participant va putea utiliza propriul mouse si tastatura pentru a lucra în aplicatia partajata. Cursorul mouse-ului va indica cine controleaza programul în acel moment (initialele participantului care detine controlul).

19-8.jpg (17690 bytes)
Selectia aplicatiei de partajat

Partajarea programelor este utila pentru realizarea în comun de documente mai complexe decât cele permise de Whiteboard, sau care trebuie sa fie într-un alt format decât imagine (de exemplu documente Word, Excel etc.), pentru realizarea de demonstratii de utilizare a unui program (o persoana utilizeaza programul si ceilalti participanti asista), respectiv pentru acordarea de asistenta tehnica (responsabilul tehnic preia controlul programului).

Este posibila si o partajare a întregului desktop, caz în care o persoana poate utiliza NetMeeting pentru a apela calculatorul cu Desktop-ul partajat si a prelua controlul întregului calculator.

În cazul în care se doreste partajarea de programe într-o retea gestionata de un soft care permite configurarea riguroasa a unor reguli de securitate (de exemplu, Windows NT), partajarea programelor functioneaza doar daca exista drepturi de partajare si acces corespunzatoare (acestea sunt stabilite si pot fi actualizate de catre administratorul retelei).

Pentru transferul de fisiere se utilizeaza aplicatia specifica (figura de mai jos), activata din fereastra principala a lui NetMeeting (butonul din dreapta jos). Aceasta aplicatie permite crearea unei liste cu fisierele de transferat (aici se pot introduce succesiv diverse fisiere) si transferul acestora catre toti participantii la conferinta, sau doar catre unul anume din participanti.

Pentru a putea receptiona fisiere este recomandata schimbarea directorului implicit în care acestea vor fi amplasate; în acest scop se selecteaza optiunea Change Folder din meniul File (aceasta operatie este de obicei necesara în Windows NT, fiindca uzual nu se detin dreptul de a scrie în directorul configurat implicit). Toate fisierele primite de la participantii la conferinta vor fi salvate în directorul astfel ales.

19-9.jpg (21497 bytes)
Transferul de fisiere