Antete si subsoluri de pagina

Antetul si subsolul paginii reprezinta zonele superioara si inferioara ale paginii, zone in care nu se scrie text obisnuit dar se pot introduce informatii speciale, care sa se repete apoi pe fiecare pagina (de exemplu: titlul capitolului, numarul paginii, data si ora crearii, versiunea documentului, numele autorului sau sigla firmei). Antetele si subsolurile diferitelor pagini se pot trata in mod diferit prin definirea de sectiuni diferite (Insert - Break) sau prin tratarea separata a paginilor pare si a celor impare.

Vizualizarea si editarea acestor portiuni ale documentului se poate realiza in urma activarii comenzii Header and Footer din meniul View. Se vor afisa zonele rezervate pentru antet, respectiv subsol si bara de instrumente Header and Footer (figura nr.16), cu butoane pentru:

  1. comutarea intre zona antetului si cea a subsolului;
  2. afisarea antetului/subsolului sectiunii urmatoare a documentului;
  3. inserarea aceluiasi antet/subsol ca in sectiunea anterioara;
  4. inserarea unui camp de numar de pagina;
  5. inserarea unui camp de data;
  6. inserarea unui camp de ora;
  7. afisarea ferestrei de dialog Page Setup;
  8. ascunderea/afisarea textului din document (pentru a vedea mai clar antetul si subsolul);
  9. inchiderea modului de vizualizare a antetelor si subsolurilor, cu revenirea in document (Close).

Daca formatul campului de data sau a celui de ora nu convine, acesta poate fi modificat prin intermediul comenzii Date and Time a meniului Insert.

Numerotarea paginilor. Pentru numerotarea paginilor, in afara de butonul Insert Page Numbers din bara de formatare Header and Footer, se poate folosi optiunea Insert - Page Numbers din meniul principal. Se va preciza pozitia numarului de pagina: in antet sau subsol (Top of Page sau Bottom of Page), la stanga (Left), la dreapta (Right), centrat (Center) sau, pentru paginile in oglinda, spre interiorul (Inside) sau exteriorul paginii (Outside). Numerele de pagina se pot formata folosind butonul Format din fereastra de dialog Page Numbers.

Formatarile de tip antet si subsol pot fi valabile pentru intregul document sau doar la nivel de sectiune (vezi Sectionarea unui document), pot sa difere pentru paginile pare si impare (facilitate utila pentru paginile alaturate - "facing pages" - care se leaga sub forma de carte) sau pot fi diferite pentru prima pagina fata de celelalte (in care, de exemplu, titlul poate inlocui informatiile de antet). Aceste caracteristici se specifica odata cu celelalte atribute de formatare a paginilor, folosind optiunea File-PageSetup (vezi Stabilirea caracteristicilor paginii si ale marginilor textului).

Dimensiunile antetului si subsolului pot fi modificate prin intermediul aceleiasi comenzi Page Setup din meniul File, comanda care va fi prezentata in paragraful urmator, sau prin intermediul riglei verticale specifice modului Page Layout, de vizualizare a documentului.

5-16.gif (10464 bytes)
Figura nr.16 - Bara de formatare Header and Footer